Câți beneficiari de ajutor social sunt în România. Unde este POLUL SĂRĂCIEI

Statul acorda venitul minim garantat / Foto: Oana Pavelescu
Statul acorda venitul minim garantat / Foto: Oana Pavelescu

În România, la ora actuală, numărul beneficiarilor de ajutor social, adică a venitului minim garantat, ajunsese în luna decembrie la 159.123, ceea ce înseamnă cu 1.258 de oameni mai mult decât în luna noiembrie, conform datelor Agenției Naționale pentru Plăti și Inspecție Socială (ANPIS).

Unde sunt cei mai mulți asistați și unde sunt cei mai puțini

Recordul de departe este deținut de județul Dolj, unde numărul celor care primesc acest sprijin de la stat se ridică la 10.013. Urmează județul Bacău cu 8.879 de oameni și Buzău cu 7.819 de beneficiari de ajutor social.

Cele mai puține astfel de ajutoare se acordă în București unde numărul beneficiarilor este de 236, Ilfov cu 888 și județul Timiș unde numărul celor care primesc acest ajutor de la stat este de 1.281. 

Suma medie plătită în ultima lună a anului trecut de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 260,35 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 41,428 milioane de lei.

Citește și: S-a prelungit perioada de depunere a dosarelor pentru acordarea burselor. Lista documentelor, simplificată. Cine beneficiază de bursă socială

Județele unde se dau cei mai mulți bani

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în județele Sălaj (339,99 lei), Covasna (311,57 lei) și Brașov (311,16 lei).

În România, venitul minim garantat este reglementat de Legea nr.416/2001 și este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale și de combatere a sărăciei. 

Venitul minim garantat este constituit dintr-un ajutor oferit de stat, un ajutor social, care se calculează ca diferență între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

O prevedere relativ nouă, OUG nr. 101/2021, pentru sprijinirea prin angajare a persoanelor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate, spune că cei care primesc ajutorul social și se angajează pentru o perioada de cel puțin 2 ani primesc venitul minim garantat timp de încă 6 luni după începerea activității în muncă.

Sprijin suplimentar pentru incluziune a tinerilor

Marius Budăi a vorbit, la interviurile DCNews, despre măsurile pentru încadrarea în muncă a celor care nu mai primesc ajutor de şomaj şi încă nu şi-au găsit un job.

"Acesta a fost şi rostul măsurii de identificare a tinerilor care, de pe băncile şcolii – că au terminat VIII – X clase nu au nicio meserie – de identificare a lor, de atragere într-un sistem în care să fie informaţi ulterior despre cursurile de calificare sau chiar recalificare şi avem astfel de situaţii. Bineînţeles că nu poate fi o situaţie la virgulă, pentru că acum nu ştim câţi sunt plecaţi în străinătate – unii sunt plecaţi cu forme legale, alţii fără forme legale. Dar avem astfel de situaţii şi de şomeri indemnizaţi şi pentru cei neindemnizaţi, pentru că îi ţinem în permanentă discuţie cu AJOFM, punându-le la dispoziţie săptămânal acea situaţie cu locurile de muncă existente în fiecare judeţ din România.” a spus ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel