BOOM imobiliar în 2021 în România. 2022 se îndreaptă spre noi recorduri. Iancu Guda arată TREI CALCULE simple de făcut înainte de a-ți cumpăra o locuință

Calculează câtă casă îți permiți/ foto pexels Sarah Trummer
Calculează câtă casă îți permiți/ foto pexels Sarah Trummer

Piața imobiliară este câștigătoarea pandemiei, înregistrând recorduri comparative cu boom-ul imobiliar din 2007 - 2008, chiar depășindu-l la nivel de îndatorare.

Economistul Iancu Guda a vorbit despre boom-ul imobiliar din București, în principal. Deși situația economică a românilor, cel puțin aparent, nu este una excelentă, pandemia venind la pachet cu probleme economice, dezvoltatorii imobiliari se pare că au un real succes, mai ales în Capitală. Iancu Guda a explicat, la Digi24, că, în piața economică, se constată o ”orientare puternică către creditare”. Cu alte cuvinte, deși economiștii vorbesc despre criză și creșterea prețurilor, românii se îndatorează pe bandă rulantă în numele stabilității. A avea o casă, în România, reprezintă stabilitate, fiind binecunoscut procentul crescut de proprietari din țara noastră, în comparație cu țările dezvoltate, din vest.

”Avem foarte multe credite acordate în 2021, 21 de miliarde de lei, în creștere cu 40% față de 2020. Cred că din în ce mai mulți români se gândesc la confort, la un spațiu mai mare, în orașe mai ales și aceasta se vede și-n evoluția creditelor. Dacă ne comparăm cu boom-ul imobiliar precedent din 2007 - 2008, s-au dat atunci vreo 13 miliarde de lei, în 2 ani. Acum, doar într-un an, în 2021, s-au dat 21 de miliarde de lei.” a punctat Iancu Guda, considerând că ”a fost destul de multă emoție, dorință, poate și nevoie în unele cazuri”. 

Ce calcule să faci înainte de a-ți cumpăra o locuință. Trucuri simple

”Nu spune nimeni să nu stăm în locuință proprietate personală sau într-o casă mai mare. Esențial este să cumpărăm la prețul corect, să ne permitem și să nu ne supraîndatorăm.” a atras atenția Iancu Guda. El amintește că atunci când cumpărăm o locuință, prețul acesteia nu trebuie să depășească veniturile familiei pe 5 ani, minus 20% dacă luăm pe credit. De asemenea, pentru a vedea dacă plătiți prețul corect, aflați că prețul corect trebuie să reflecte chiria pe 15 ani. ”Dacă e mai mare, nu este ok, este supraevaluat” a spus economistul. În plus, ca să nu ne supraîndatorăm, rata lunară la bancă nu trebuie să fie mai mare de 25% din veniturile lunare, adică un sfert, ceea ce ar fi o măsură preventivă care ar permite celui care a luat creditul să-și permită acea rată și dacă ar crește dobânzile. ”Dobânzile vor continua să crească în 2022, din cauza inflației” a mai punctat Iancu Guda, iar, pentru creditele recent contractate acesta prevede o creștere a ratelor lunare cu aproximativ 30%. 

Într-o declarație pentru DCNews.ro, profesorul Mircea Coșea a subliniat că anul 2022 nu este un an bun pentru investițiile imobiliare.

Citește aici: EXCLUSIV  De ce 2022 este un an prost ca să îți cumperi o LOCUINȚĂ. Mircea Coșea explică la ce trebuie să fim atenți: Cuvântul de ordine este ”PRUDENȚĂ”

În București, în 2021 s-au vândut cu peste 40% mai multe locuințe decât în 2020. În 2022, dezvoltările imobiliare se îndreaptă spre noi recorduri, anunță specialiștii. 50.000 de apartamente au fost tranzacționate în Capitală, în 2021, al doilea an al pandemiei.  Deși a crescut considerabil numărul locuințelor ”livrate”, suprafața acestora a fost mai mică, de la 8,4 milioane în 2020, la doar 8 milioane în 2021. 

Totodată, conform BNR, în 2021, activele imobiliare ale românilor au ajuns, în 2021, la aproape 2.000 miliarde de lei, un nivel record al ultimului deceniu. Exprimată în euro, avu­ţia imobiliară a popu­­laţiei ar fi de 400 miliarde de euro, având în vedere cursul mediu de peste 4,9 lei/euro din 2021.

Un volum ridicat al activelor imobiliare a mai fost înregistrat în 2008, de 1.860 miliarde de lei, nivelul exprimat în euro fiind atunci mai ma­re, de circa 500 de mi­li­ar­de de euro, de­oa­re­­ce cursul mediu era de 3,68 lei/euro în 2008, arată Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel