EXCLUSIV  Alerta care s-a auzit doar la Bruxelles, NU și la București. Adio Green Deal? Iștoc (Solidaritatea Hunedoara): Mintia ar putea fi pusă în funcțiune

Cristian Istoc, președinte Sindicatului Solidaritatea Hunedoara
Cristian Istoc, președinte Sindicatului Solidaritatea Hunedoara

Cristian Iștoc, președinte Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, a vorbit despre situația energetică din România, în contextul în care Europa pune Green Deal în așteptare și revine la cărbune. 

Invitatul jurnalistului Val Vâlcu, în emisiunea despre situația energetică în care se află realmente România în acest moment de criză, a fost Cristian Iștoc, președinte Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Războiul din Ucraina, criza energetică au impus Bruxelles-ului o re-evaluare a perspectivei în ceea ce privește găsirea unor noi surse de energie, pentru a putea face față unei posibile crize în domeniu.

Trendul actual ne arată că Europa își întoarce fața spre cărbune, o sursă energetică care până înainte de începerea conflictului ruso-ucrainean era privită ca o sursă arhaică, nocivă și nerentabilă. Pe de altă parte, Belgia a anunțat recent că renunță pentru moment la aspirațiile Green Deal-ului și își va întoarce fața spre energia din surse nucleare.

Care este situația în România? Autoritățile au vreo strategie în acest sens?

"România trebuia să își aducă deja în stare de rezervă capacitățile pe bază de cărbune, pentru că se știa că o să existe pericolul apariției crizei gazului rusesc", declară Cristian Iștoc, președinte Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

"Se pare că doar la Bruxelles s-a auzit acest lucru, pentru că-l vedem pe Frans Timmermans, care este președintele Green Deal-ului, că recunoaște că nu se mai poate merge mai departe cu acest program de energie verde și că trebuie sa ne întoarcem cu 180 de grade cu fața către producătorii pe baza de cărbune, pentru a ne asigura necesarul de energie electrică în Europa” afirmă el. 

La București nu se aude acest lucru

"Atât în Hunedoara, cât și în Gorj, unde sunt cele mai mari capacitați pe bază de cărbune, lucrurile stau în continuare în letargie. Dacă vorbim de Hunedoara, vorbim de termocentrala Mintia cu o capacitate de 1275 de Mwatt, care în continuare este oprită, nu mai are angajați, aceștia fiind dați afară în vara anului 2021, când deja prețul la energie electrică crescuse cu 300%", continuă Cristian Iștoc.

"Pe 9 decembrie Ministerul Energiei, chiar dacă vede că tancurile rusești se îndreaptă către Ucraina, hotărăște retragerea din exploatare a Termocentralei Mintia și a celor cinci grupuri energetice de acolo, și nu face nici un demers pentru exproprierea terenurilor în zona carierelor din Jud. Gorj pentru a crește măcar acolo producția pe cărbune" acuză Iștoc. 

În România, obiectivele industriale închise nu intră în conservare, ci merg la fier vechi. Mintia ar putea fi repusă în funcțiune?

La aceasta întrebare, Cristian Iștoc este categoric de părere că, da, Termocentrala Mintia ar putea fi pusă in funcțiune, la momentul actual, instalațiile care încă sunt în conservare nu au apucat să fie fost demolate, acestea putând fi aduse în stare de rezervă și pornite.

Care este situația în energie în general?

”La Complexul Energetic Oltenia, din 11 grupuri, funcționează doar 3-4 grupuri, iar dacă luăm exemplu ziua de ieri, importam 2300 Mwatt pe ziua de sarcină la o medie a prețului de 2300 de lei și funcționam în Gorj cu 1400 de Mwatt din 3500 de Mwatt putere instalată. 

Avem capacități de producție la Craiova, Isalnița, Rovinari, Turceni, majoritatea figurând cu instalații de desulfurare alineate la condițiile de mediu”, declară Cristian Iștoc, președinte Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. 

Citește și : Belgia anunțase că până în 2025 își va închide cele șapte centrale nucleare. Iată că, astăzi, în contextul unei iminente crize energetice, Belgia s-a întors la 180 de grade și a propus prelungirea duratei de viaţă a centralelor sale nucleare aflate în exploatare.

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel