Adrian Negrescu: Ne-am crescut singuri preţurile. Nu mai suntem competitivi

Sursa foto: Pexels, Creşterea preturilor
Sursa foto: Pexels, Creşterea preturilor

România se află în topul ţărilor cu cea mai mare creştere a preţurilor de producţie din Uniunea Europeană, cu 45%.

Media europeană a fost de 27,4% în Uniunea Europeană şi 27,1% în zona euro. Creşterea a fost consemnată în toate statele membre ale Uniunii cu excepţia Irlandei, unde s-a înregistrat un declin de 13%. În topul ţărilor care au înregistrat creştere se află în Ungaria 63,5%, Letonia 51,2% şi România 44,8%.

”Aceste scumpiri au fost puse pe seama faptului că preţurile din România au crescut ”cu rate mai mari decât în celelalte ţări din UE. Noi nu am ştiut să ne protejăm economia, producţia autohtonă de aceste scumpiri care intervin la nivel internaţional. Să nu uităm un lucru esenţial, aproximativ 70% din inflaţia pe care o simţim, vine din creşterile preţurilor la energie şi gaze. Ceea ce e un paradox pentru că noi ne producem aproximativ 80% din aceste utilităţi aici în ţară cu firmele de stat româneşti”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

Vinovaţii sunt cei care decid politica energetică

”Practic, ne-am crescut singur preţurile și nu mai suntem competitivi. Asta va însemna că exporturile României vor scădea semnificativ în următoarele luni.

Vinovaţii sunt cei care decid politica energetică a României, cei care au lăsat preţurile fără niciun fel de control la energie şi gaze anul trecut, motiv pentru care toţi producătorii din România au fost nevoiţi să plătească costuri de 3 sau chiar 4 ori mai mari la rate. Nu am ştiut să avem grijă de economia noastră, de sistemul nostru economic”, a mai adăugat Adrian Negrescu la Antena 3 CNN.

Modificările preţurilor la poarta fabricii vor afecta inflaţia pe care noi o estimăm că va scădea în 2023, însă, s-ar putea să rămână la nivelul de peste 10% în următoarea perioadă. 

Preţurile mondiale la alimente au atins în 2021 un nivel ridicat record

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% în 2022, la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, pe fondul majorării costurilor majorităţii produselor alimentare de bază, în condiţiile în care perturbările provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia au sporit temerile privind penuria de alimente, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2022, acest indice a crescut până la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1990.

Deja indicele înregistrase în 2021 un avans de 28%, faţă de 2020, după ce economia mondială s-a redresat în urma impactului pandemiei.

În 2022, indicele preţului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbărilor de pe pieţe, în urma războiului, a costurilor mai ridicate cu energia, a vremii nefavorabile şi a cererii globale solide de alimente.

Datele publicate vineri de FAO arată că indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în decembrie 2022, pentru a noua lună consecutiv, în urma declinului preţurilor internaţionale la uleiuri vegetale, cereale şi carne, deşi au crescut uşor preţurile lactatelor şi zahărului.

"Preţurile mai moderate ale produselor alimentare de bază sunt binevenite, după doi ani extrem de volatili", a apreciat economistul şef al FAO, Maximo Torero, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel