Adrian Câciu, veşti bune pentru tinerii care vor o casă. TVA de 5% la anumite locuinţe

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Anumite imobile vor avea un TVA de 5%, cotă ce poate fi aplicabilă în cazul unei singure locuințe. 

Adrian Câciu, noul ministru al finanţelor, a declarant în exclusivitate pentru ZF faptul că Executivul va majora pragul TVA-ului de 5% de la 450.000 de lei cât este în prezent, la 140.000 de euro.

„Va fi TVA de 5% pentru locuinţe de până la 140.000 de euro, iar cota va fi aplicabilă pentru o singură locuinţă”, a declarat Adrian Câciu, ministrul finanţelor din partea PSD.

Pragul inițial nu mai reprezenta situația actuală

În toamna anului 2020, înainte de alegeri, s-a propus majorarea pragului de TVA de la 450.000 de lei la 140.000 de euro, având în vedere că pragul nu mai era unul de actualitate, iar sub acest prag se încadrau doar locuinţe de 1 sau cel mult 2 camere în marile oraşe ale ţării.

Însă înainte de Revelion, la final de 2020, Guvernul condus de Florin Cîţu a dat o ordonanţă prin care noua măsură era amânată cu un an, măsură care a pus în dificultate clienţii care deja achitaseră un avans la un apartament cuprins între 90.000 şi 140.000 de euro.

Mai mult, dacă atunci când pragul a fost fixat, la final de 2008 450.000 de lei însemna peste 100.000 de euro, în prezent acesta mai reprezintă doar puţin peste 90.000 de euro.

Piața imobiliară va exploda în 2022

„Pe sfârșit de an, vorbim de o ușoară stagnare în dinamica tranzacțională, ca urmare a perioadei apropiate de sărbători, însă, începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător și, potrivit analizelor noastre, prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice, a spus Cătălin Priscorniță, CEO al companiei imobiliare Blitz, notează Mediafax. „Cauzele creșterii prețurilor sunt inflația și banii din piață ușor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcție, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creșterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari”, a mai zis acesta.

„În marile orașe din România se acordă foarte greu autorizațiile de construcție și acest lucru va influența dinamica cererii și a ofertei imobiliare din viitor. „Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocrației autorităților și al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecința este creșterea prețului per metru pătrat la vânzare”, a mai explicat Cătălin Priscorniță.

Citește și: Prețuri apartamente în Cluj-Napoca, București, Brașov, Timișoara. Piața imobiliară va exploda în 2022

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel