Scandalul pe Euro 2012 continuă: TVR și Dolce se acuză reciproc

Directorul general interimar al televiziunii publice, Radu Călin Cristea, a anunțat, vineri seara, că Televiziunea Națională a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul Euro 2012. Decizia conducerii TVR a fost luată deoarece  nu s-a respectat termenele de plată, cu mențiunea că  notificarea transmisă Romtelecom nu vizează şi Jocurile Olimpice de la Londra şi Campionatul Mondial din 2012, ale căror drepturi de difuzare au fost, de asemenea, sublicenţiate de TVR către Dolce Sport. De cealaltă parte, Romtelecom nu este de acord cu decizia luată de TVR, afirmând că instituția nu are dreptul legal de a institui o astfel de măsură.

"Începând din acest moment, românii vor putea viziona toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia - Ucraina pe TVR", a declarat Radu Călin Cristea, directorul general interimar al TVR. Acesta a precizat că Societatea Română de Televiziune (SRTv) a transmis o notificare pe 15 iunie către Romtelecom, societatea care deţine televiziunea Dolce Sport, în care se spune că acordul cadru privind sublicenţierea unor drepturi media de transmisiune televizată încheiate în 8 noiembrie 2011 nu a fost respectat de către Romtelecom, scrie Mediafax.

Astfel, în urma deciziei TVR, meciul dintre Ucraina şi Franţa, care ar fi trebuit să fie difuzat vineri, de la ora 19.00, la Dolce Sport, va fi transmis pe TVR 1.

Concret, TVR aduce la cunoştinţa Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depăşite, nefiind respectate obligaţiile asumate de societate.

Astfel, suma de 500.000 de euro, plus TVA, scadentă la 15 aprilie 2012 a fost achitată printr-un ordin de plată din 2 mai, scadenţa fiind depăşită cu 17 zile. De asemenea suma de 550.000 de euro, plus TVA, scadentă la 10 iunie, nu a fost achitată până în momentul emiterii notificării citate.

"Pe cale de consecinţă, începând din acest moment, vă interzicem difuzarea televizată a Campionatului European de fotbal UEFA Euro-2012, întrucât desfăşurarea acestei competiţii este ulterioară depăşirii scadenţei", a citit Radu Călin Cristea din notificare, precizând că SRTv are dreptul de a invoca excepţia de neexecutare a acordului cadru şi de a interzice difuzarea competiţiilor sportive ulterioare scadenţei neachitate.

După ce și-a cerut scuze în numele angajaţilor TVR, ”pentru această stare de incomoditate pe care le-a creat-o românilor, chiar dacă este vorba de alţii care vor trebui să-şi asume această situaţie, care are un iz care depăşeşte cadrul strict jurnalistic”, directorul general interimar al TVR a mai declarat că "a intrat în comunicare” cu reprezentanții Romtelecom înainte de a transmite această notificare, încercând să clarifice anumite ”lucruri încurcate", fiind vorba și despre un contract care privea transmisiunile din Liga I, care a fost semnat de Romtelecom și care nu ar mai fi fost restituit TVR.

De asemenea, Cristea a afirmat că a decis să deschidă o investigație în privința raportului încheiat de fosta conducere executivă a televiziunii publice, reprezentată de Alexandru Lăzescu și Cosmin Cernat, și Romtelecom, datorită curentului de opinie creat în jurul acestui contract, dar și pentru că i s-a părut nefiresc ca în clipa în care cetățenii plătesc taxa TV să nu poată să vadă la TVR meciurile pe care Televiziunea Română le-a cumpărat, întrucât ulterior le-a sublicențiat către Dolce Sport.

TVR nu are dreptul legal de a interzice difuzarea meciurilor din cadrul Euro 2012, afirmă Romtelecom

De cealaltă parte, Romtelecom afirmă că notificarea TVR este abuzivă, întrucât instituția nu are dreptul legal de a interzice Dolce Sport difuzarea meciurilor din cadrul Euro 2012,  dar menționează că sunt de acord să renegocieze contractul cu televiziunea publică.

Ca urmare a deciziei TVR, emisă vineri, de interzicere a difuzării meciurilor din Euro 2012 de către Romtelecom, compania face, într-un comunicat remis Mediafax, câteva precizari punctuale referitor la ambele facturi menţionate în notificarea Televiziunii Române.

"Factura pentru suma de 550.000 euro fără TVA (cu scadenţă în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012. Menţionăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greşită pentru suma sus-menţionată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menţionat mai sus", spune Romtelecom.

În ceea ce priveşte a doua sumă menţionată de TVR, cea în valoare de 500.000 euro, fără TVA, "aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecţii sau nemulţumiri din partea TVR", afirmă Romtelecom. Potrivit companiei de telecomunicaţii, conform contractului, "TVR poate solicita doar penalităţi de întârziere pentru cele 17 zile". "Este important de menţionat că această sumă reprezenta o plată în avans pentru transmiterea competiţiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie", mai spune Romtelecom.

"Considerăm că decizia TVR de a interzice difuzarea competiţiilor este abuzivă, respectiv de a întrerupe semnalul de transmisiune în aceeaşi zi în care factura refăcută a fost transmisă şi recepţionată de Romtelecom. Astfel, Romtelecom îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale pentru a-şi proteja interesele în acest caz", afirmă compania de telecomunicaţii.

Totodată, Romtelecom asigură însă opinia publică de bunele sale intenţii. "Compania este pregătită să plătească această factură luni, 18 iunie. În plus, pentru a-şi demonstra buna credinţă, Romtelecom îşi exprimă disponibilitatea de a renegocia contractul cu TVR astfel încât ambele canale să transmită meciurile simultan pentru ca întreg publicul din România să aibă acces la acest conţinut".

Cerând scuze clienților companiei pentru ”orice posibile neplăceri care ar putea rezulta din cauze independente de companie, Romtelecom subliniază faptul că prin achiziţionarea acestor drepturi, compania "a intenţionat să le ofere clienţilor săi conţinut de calitate, în exclusivitate, folosind oportunitatea oferită de TVR prin scoaterea, în mod public, spre vânzare a o serie de drepturi de difuzare a unor competiţii sportive".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel