30 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa reţinuţi. Se strângeau între 100 şi 1.000 de lei pe tură

catuse
catuse

Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă pentru 29 de zile a 30 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, printre care şi şeful punctului de frontieră, Daniel Corbean, aceştia fiind acuzaţi de luare de mită şi sprijinire a unui grup infracţional.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au emis, luni, ordonanţe de reţinere pentru comisarul şef de poliţie Daniel Cristian Corbean - şeful Poliţiei de Frontieră (PF) Albiţa, Traian Mazdrag, Gheorghe Carp, Traian Tătaru şi Petruţ Porumboiu - agenţi şefi de poliţie, Cătălin Popa, Gelu-Gabriel Marcu - agenţi şef adjunct de poliţie, Ioan Balahura, Claudiu Cătălin Alistar, Constantin Tănasă, Radu-Daniel Gîrţu, Iordan Bălţatu, Vlad Grigorescu, George Ionescu, Cătălin Popa, Cătălin-Bogdan Cherciu, Ciprian-Cristi Racoviţă, Alexandru-Lucian Luca, Maria-Ruxandra Albuşan, Marius Florin Gavriliţă, Florin Onilă, Sebastian-Marius Ciobanu - agenţi principali de poliţie - agenţi principali de poliţie, Andrei-Alin Nechita, Dănuţ-Mirel Cornea, Marius Andrei Pascal, Rareş-Ionuţ Forţu, Octavian Mardare, Marius Frenţescu, Ionuţ Alin Taragan şi Vlad Polojan - agenţi de poliţie - agenţi de poliţie

Cei 30 sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, se arată într-un comunicat de luni al DNA, citat de Mediafax.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie, cei 15 inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat.

"Tariful" pentru aplicarea ştampilei era de 10 lei. În cazul neregulilor, "tariful" creştea proporţional

În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea în ţară a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. De multe ori, mita era pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.

"Activitatea infracţională în cadrul PTF Albiţa este o activitate infracţională repetitivă, îndelungată ca derulare în timp, organizată ierarhic, unde fiecare poliţist de frontieră îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi, de asemenea, îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai arată că, de regulă, "tariful" era cunoscut de cei care ofereau mită, respectiv 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei. În cazul unor situaţii speciale, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţară a unor cantităţi mai mari de produse, tariful creştea direct proporţional cu "riscul" la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul de mită ar fi fost între 10 şi 100 de euro, respectiv între 50 şi 200 de lei.

Astfel, fiecare din cei 15 poliţişti de frontieră reţinuţi lua, pe o tură de serviciu, între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de datele calendaristice (zile normale, zile de sărbătoare legală sau religioasă ), momentul zilei (tură de noapte sau tură de zi ) şi de "abilitatea fiecărui inculpat", au precizat procurorii anticorupţie.

Banii erau colectaţi de şefii de tură şi împărţiţi la sfârşitul programului

Actele de corupţie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei înţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale, existând chiar o "metodologie" stabilită între aceştia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mită sau împărţirea acestor sume, fiecare dintre cei implicaţi infracţional asumându-şi anumite sarcini. Sumele de bani erau periodic colectate de şefii de tură şi împărţite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscută şi tolerată chiar de către şeful PTF Albiţa Daniel Corban, mai notează procurorii.

Mai mult, Daniel Corban, folosindu-se de funcţia de conducere pe care o deţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţie în PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani cu titlu de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.

Procurorii le-au adus la cunoştinţă celor 15 inculpaţi acuzaţiile şi au dispus reţinerea lor pe o perioadă de 24 de ore.

Aceştia sunt prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel