Gelu Duminică, un rom care a ajuns director. "Buna mea mamă a fost principala resursă motivațională" - exclusiv

Gelu Duminică își sărbătorește joi, 26 martie, ziua de naștere. Povestea de viață a sociologului este un exemplu de urmat pentru orice român care, în drumul său, a întâmpinat bariere.

Gelu Duminică s-a născut în Galați, într-o familie săracă. A ajuns profesor, sociolog și director executiv la Agenția Împreună. Poate soarta lui ar fi fost alta dacă nu, într-o zi, mama lui nu l-ar fi luat de mână și i-ar fi arătat calea de urmat.

Sociologul a urmat cursurile Facultății de Sociologie și Asistență Socială. Din 1999 a început să activeze ca voluntar la Agenția Împreună. A pornit de jos și a ajuns director executiv. Doctorat, masterat, în țară și afară. Mai multe cărți scrise, iar lucrurile nu par să se oprească aici.

VEZI ȘI: Situația romilor din Europa. Ambasada Marii Britanii și Agenția „Împreună", dezbatere

Întrebat de DC News dacă i-a fost greu să răzbească în viață fiind rom, Gelu Duminică a spus: "Habar nu am. Nu știu. Tot ce mi s-a întâmplat a fost rezultatul educației. Am fost învățat că pentru a reuși în viață trebuie să fii de două ori mai bun decât un român și că trebuie să strângi din dinți și că trebuie să muncești mai mult pentru a fi considerat la fel ca ceilalți. Nu sunt neapărat un model. Ca mine sunt mii de oameni care au pornit de jos și care au reușit în viață și au depășit o limită trasată de alții. Nu știu dacă mi-a fost greu. Habar nu am. Era singurul mod în care trebuia să reușesc. Este și meritul părinților, dar și meritul prietenilor mei".

(w670)

Sociologul a zis că au fost și persoane care i-au spus să renunțe la visurile sale pentru că nu are nicio șansă fiind rom: "Erau mai mulți cei care te descurajau decât cei care te încurajau să mergi mai departe. Am primit încurajări și descurajări, dar buna mea mamă - care a fost principala mea resursă motivațională - a folosit toate metodele pe care ar fi putut să le folosească: de la șantaj emoțional până la palmele peste ochi pe care le-am primit. După ce am terminat clasa a VIII-a, am vrut să mă duc la o școală de meserii. De ce? Pentru că mă consideram suficient de mare încât să aduc suficienți bănuți în casă, greutățile familiei fiind foarte mari. În acel moment, mama m-a luat de mână și m-a plesnit. Sunt multe de povestit. Eram prea mic să conștientizez neapărat ceea ce este bine. În viață, oricine a avut pe cineva care a făcut diferența: fie că a fost un profesor, un membru din familie, fie un prieten. Mie Dumnezeu mi-a dat mulți oameni care m-au încurajat. Mi-a dat și niște profesori fascinanți de la care am avut multe de învățat. Eu am avut o singură calitate: că am răspuns stimulilor lor. Atât".

(w670)

Gelu Duminică are și un sfat pentru tinerii care se gândesc că nu vor reuși în viață doar pentru că sunt romi.

"Principala bătălie este cu tine însuți. Dacă tu te consideri inferior, vei fi considerat inferior. Dacă tu consideri că nu îți trebuie nimic pentru că este suficient ceea ce ai, cine să îți ofere un lucru pe care tu nu ți-l dorești? Datoria ta este este să fii mai bun decât ieri și să nu repeți greșelile pe care le-ai făcut. Dacă reușești acest lucru este excelent", a conchis Gelu Duminică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel