O cablogramă expediată de la ambasada americană din București arată, via Wikileaks, cum i-a făcut Traian Băsescu pe americani să accepte plata a peste 1 milion de dolari despăgubire către familia artistului Teo Peter.
Iniţial, autoritățile americane se arătau dispuse să ofere despăgubiri de 80.000 de dolari, conform prevederilor Serviciului pentru revendicări străine (Europa), din cadrul Armatei SUA. Peter, basistul trupei Compact, fusese ucis în 2004, într-un accident rutier provocat de militarul american Christopher Van Goethem, cel care a lovit cu o mașină consulară taxiul în care se afla artistul. Nivelul compensațiilor era cel prevăzut pentru Germania, acolo unde era staționată unitatea lui Van Goethem.
Într-o telegramă transmisă de ambasadorul american la București , Nicholas F. Taubman, către Departamentul de Stat în data de 16 noiembrie 2007 se arăta că acest caz ar fi putut cauza chiar retragerea trupelor romanești din Irak. În telegrama publicată de The Guardian, citând documente Wikileaks, în decembrie 2010, se vorbește de nemulțumirea românilor cu privire la plecarea brusca a lui Van Goethem, care s-a folosit de imunitatea diplomatică și a scăpat interogatoriul autorităților romane. "Iminenta «oferta finală» a Serviciului pentru revendicări pentru familia fostului star rock , pare să aiba efecte semnificative, negative asupra relației dintre SUA și Romania", preciza mesajul diplomatic american.
Schimbarea de atitudine a autorităților americane se datorează unei amenințări cu ridicolul, strecurate de președintele Băsescu, într-o discuție cu ambasadorul Taubman, așa cum arată o nouă depeșă Wikileaks care va fi publicată în câteva zile. Președintele ar fi spus americanilor că, dacă nu au bani să despăgubească rudele lui Teo Peter, ar putea interveni România. Astfel, statul român ar fi dat SUA 1 milion de dolari, cu care acesta să achite banii ceruți de familia Peter. Nota ironică a fost sesizată de Nicholas Taubman, care a semnalt Washingtonul. Dacă SUA nu pot, România, cu toată lipsa de resurse și dificultățile legate de inundații, va compensa la un nivel corect pierderea. Confruntate cu perspectiva unei astfel de abordări, care ar fi avut impact internațional, autoritățile americane au acceptat să ofere compensații în valoare de 1,16 milioane de dolari familiei lui Teo Peter.
Cererea de despăgubire, făcută în baza unui acord SOFA
Victimele unor prejudicii cauzate de angajați federali americani pot primi despăgubiri direct de la guvernul SUA, dacă depun o cerere în baza Foreign Claims Act şi Military Claims Act (din 1956, cu amendamentele ulterioare). În acest fel s-ar putea evita o acţiune civilă cu şanse minime de reuşită, din pricina imunităţii de jurisdicţie civilă de care se bucură aceștia, fie ca urmare a imunităţii diplomatice (Convenţia de la Viena, 1961), fie a acordului bilateral privind statutul forţelor armate, ratificat de România în 2002. Un acord de tip SOFA (Status of Forces Agreement) au semnat toate statele NATO, plus alţi aliaţi ai SUA din lume. De regulă, acordurile NATO de acest tip permit ca una dintre părţi să renunţe la privilegiul imunităţii în favoarea celeilalte, benevol sau dacă s-ar fi lăsat convinsă de cererea acesteia din urmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu