Turcia construiește un zid de 295 de km la granița cu Iranul, împotriva refugiaţilor din Afganistan - VIDEO

Turcia construiește un zid de 295 de km la granița cu Iranul, împotriva refugiaţilor din Afganistan  / Foto: Pixabay
Turcia construiește un zid de 295 de km la granița cu Iranul, împotriva refugiaţilor din Afganistan / Foto: Pixabay

Turcia construiește un zid de 295 de km la granița cu Iranul pentru a împiedica venirea refugiaţilor din Afganistan.

Turcia a început construcția unui zid de 295 de km la grația cu Iranul. Acesta ar urma să-i împiedice pe refugiaţii din Afganistan să intre în țară, scrie Realitatea.net.

Zidul va avea 295 de kilometri și va fi completat de sârmă ghimpată şi şanţuri. Măsura a fost luată după ce duminică, capitala Afganistanului, Kabul, a fost asaltată de talibani, fiind ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Mii de afgani încearcă să părăsească ţara de teama talibanilor.

Turcia salută "mesajele pozitive" transmise de talibani

Turcia a apreciat marţi că mesajele transmise de talibani de la preluarea puterii la Kabul au fost unele pozitive şi a adăugat că ea poartă discuţii cu mişcarea islamistă radicală, informează AFP.

"Receptăm de o manieră pozitivă mesajele transmise până acum de talibani, către străini şi reprezentanţele lor diplomatice, dar şi către propriul popor. Sperăm că aceasta se va reflecta în acţiunile lor", a declarat şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu în timpul unei conferinţe de presă în Iordania, retransmisă de posturile de televiziune turce.

"Vom continua să dialogăm cu toate părţile în Afganistan, inclusiv cu talibanii", a adăugat el.

Turcia participă la securizarea aeroportului din Kabul



După o ofensivă-fulger, talibanii au cucerit duminică şi capitala Kabul, proclamând revenirea lor la putere în Afganistan, la 20 de ani după ce au fost alungaţi.Revenirea talibanilor a provocat duminică şi luni scene de panică, în special pe aeroportul din Kabul, unde mii de persoane s-au grăbit să ajungă în încercarea de a pleca din ţară.

Turcia, care dispune de câteva sute de militari în Afganistan, participă la securizarea aeroportului din Kabul împreună cu SUA. Luna trecută, Ankara chiar a propus SUA să preia securizarea aeroportului după retragerea soldaţilor americani, însă acest plan pare să fi fost compromis de revenirea talibanilor care au atenţionat deschis Turcia împotriva menţinerii trupelor sale.

"Acum, ei (afganii) vor să discute între ei. Cine va lua parte la tranziţie, ce tip de guvern temporar vor avea ei? Vom vedea şi vom discuta despre toate acestea.", a declarat Cavusoglu.

Evacuarea cetățenilor turci



Ministrul turc a adăugat că operaţiunile de evacuare a cetăţenilor turci şi străini ce doresc să părăsească Afganistanul vor fi reluate după ce situaţia de pe aeroportul din Kabul se va fi stabilizată. Ankara a repatriat luni peste 300 de cetăţeni ai săi, cu unul dintre ultimele avioane care au părăsit aeroportul.

"Nu facem decât să evacuăm propriii noştri cetăţeni, ca şi pe cei ai altor ţări. Am avut contacte cu numeroase guverne străine cu privire la aceasta.", a mai afirmat Cavusoglu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel