Topire Antarctica. În doar 6 ani, o suprafață cât Londra a dispărut

O porţiune de gheaţă cu o dimensiune asemănătoare Londrei Mari - care cuprinde Londra şi zona metropolitană înconjurătoare - a dispărut de la baza calotei glaciare din Antarctica între anii 2010 şi 2016, conform unui studiu realizat de cercetători britanici, citat luni de Press Association. 

Zona de gheaţă subacvatică de 1.463 de kilometri pătraţi de la baza calotei glaciare din Antarctica s-a topit sub influenţa curenţilor de apă mai caldă. 

Oamenii de ştiinţă au demonstrat modul în care marginile imensei calote glaciare se retrag în urma eroziunii. "Studiul nostru oferă dovada clară a faptului că retragerea se întâmplă de-a lungul calotei glaciare din cauza topirii bazei în ocean, şi nu doar în cele câteva locuri care au fost cartografiate anterior", a declarat dr. Hannes Konrad, cercetător la Universitatea din Leeds. 

Descoperirea a fost făcută în urma monitorizării satelitare a "liniei de împământare", limita la care baza calotei glaciare părăseşte fundul oceanului şi începe să plutească. 

Greu de depistat 

Aceste linii se află de obicei la o adâncime de un kilometru sau mai mult sub nivelul oceanului şi sunt inaccesibile chiar şi submersibilelor de mare adâncime. 

"Această retragere a avut un impact imens asupra gheţarilor de pe uscat deoarece desprinderea de fundul apei elimină frecarea, ceea ce îi face să ia viteză şi contribuie la creşterea nivelului apelor", a adăugat Konrad. 

Potrivit observaţiilor, fenomenul de retragere a "liniei de împământare" a fost unul extrem în opt dintre regiunile în care plutesc cei mai mari 65 de gheţari din calota glaciară, au notat oamenii de ştiinţă. În aceste zone, gheaţa s-a retras cu peste 125 de metri pe an. 

Zona cea mai afectată 

Cele mai importante astfel de schimbări au fost observate în Antarctica de Vest unde peste o cincime din calota glaciară s-a retras de pe fundul oceanului într-un ritm mai rapid decât cel al deglaciaţiei. 

Mişcările au fost monitorizate cu ajutorul satelitului CryoSat-2 al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de-a lungul a 16.000 de kilometri de coastă. 

CryoSat-2 este conceput pentru măsurarea schimbărilor survenite în grosimea calotei glaciare, însă informaţiile pe care le transmite pot fi interpretate pentru evaluarea schimbărilor orizontale, la nivelul "liniei de împământare", relatează Agerpres.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy