Surse: Propunerile premierului Ponta: Tiberiu Nițu la Parchetul General, Laura Codruța Kovesi - DNA

codruta_kovesi dc
codruta_kovesi dc

Propunerile ministrului interimar al Justiției, Victor Ponta, pentru funcțiile de procurori-șefi la Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție, sunt procurorii Tiberiu Nițu, respectiv Laura Codruța Kovesi, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Contactat de jurnaliștii HotNews, premierul Victor Ponta a declarat: ”Nu susțin pe nimeni până nu vorbesc cu CSM și cu președintele Băsescu”.

Surse din USL au confirmat pentru DeCe News că Tiberiu Nițu și Laura Kovesi sunt cele două propuneri, subliniind că există o opoziție imensă în PSD și PNL împotriva numirii Laurei Kovesi la Direcția Națională Anticorupție. În privința fostului procuror general există mari rețineri ale social-democraților și liberalilor, deoarece, deși nu este implicată în dosarele politice, este acuzată că l-a cauționat pe Daniel Morar.

Tiberiu Nițu a fost în noiembrie propunerea ministrului Justiției, Mona Pivniceru, pentru ocuparea funcției de procuror general al României. Alături de propunerea pentru șefia DNA, Ioan Irimie, acesta a primit aviz negativ din partea CSM, iar ulterior a fost respins de către președintele Traian Băsescu. Motivarea CSM arăta că Nițu nu are performanțe profesionale ca procuror și nu cunoaște activitatea procurorilor din PÎCCJ.

Laura Codruța Kovesi, fost procuror general al României, a fost detașată în octombrie 2012 la Ministerul Afacerilor Externe, pentru un post de ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relaţia cu Comisia Europeanã.

Băsescu nu-l agrează pe Nițu, Antonescu n-o vrea pe Kovesi

Potrivit surselor citate, e greu de crezut că Traian Băsescu îl va accepta pe Tiberiu Nițu. Pe de altă parte, nici Laura Kovesi nu pare o propunere cu șanse, ea având în prezent postul de la Bruxelles.
Co-președintele USL, Crin Antonescu, a declarat recent, la Realitatea Tv, că nu știe de existența unor discuții în USL cu privire la numirea lui Kovesi la DNA, subliniind că s-ar opune unei asemenea variante. ”Nu privesc (varianta Kovesi la DNA - n.r) cu simpatie și sper să nu se întâmple”, declara atunci liderul liberal.
Criteriile lui Băsescu și interimatul lui Ponta
Președintele Traian Băsescu a reiterat în diverse intervenții, conferințe de presă sau emisiuni televizate, că cei doi procurori care vor ajunge sub lupa analizei sale trebuie să aibă un trecut profesional puternic, cu multe rechizitorii și fără achitări.
Cel mai probabil, după cum el însuși a declarat, premierul Victor Ponta, devenit ministru interimar al Justiției, va face propunerile pentru procurorul general și șeful DNA, dar numai ”după discuții cu secția de procurori a CSM și președintele Băsescu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel