Situație de criză la Institutul Oncologic Bucureşti: Nu mai avem nimic. Care a fost reacția ministrului Nicolăescu

ancheta_oncologie
ancheta_oncologie

Situație disperată în Institutul Oncologic București, semnalată, vineri, chiar de către unii pacienți ai unității, ei neputând face tratament citostatic, întrucât nu exista nici ser fiziologic, nici antibiotice, leucoplast, calmante şi comprese. Managerul IOB, Ana-Maria Niţulescu, s-a declarat surprins de situație, iar ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu a trimis deja o comisie de anchetă care să stabilească cine ce se face vinovat e această criză.

„Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor şi nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greaţă ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese şi antibiotice”, au declarat, pentru Mediafax, mai mulţi pacienţi internaţi în unitatea sanitară.

Situația este atât de gravă, încât unii medici chiar s-au oferit să plătească din buzunarul propriu pentru cumpărarea medicamentelor necesare.

Despre inexistența stocurilor de urgență, dar și despre lipsa unor medicamente şi materiale sanitare, noul manager al Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), Ana-Maria Niţulescu a aflat surprins chiar astăzi.

„Abia astăzi (vineri - n.red.) am aflat şi eu despre această situaţie. A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă. Şi mă miră că nu avem materiale sanitare, ştiam că avem. Măcar medicaţia pentru cancer o avem. Din păcate, nu putem şti cât se agravează starea unui bolnav de la o zi la alta”, a spus Niţulescu, precizând că speră ca săptămâna vitoare, situația să fie rezolvată.

Pe de altă parte, coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a declarat că nu ştie nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital şi nici nu poate verifica informaţia, întrucât nu se mai află în spital, dar că știe că "medicamente pentru cancer" aveau.

Anchetă la Institutul Oncologic București

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a precizat pentru Digi 24 că, imediat ce a aflat de criza materialelor sanitare, a trimis acolo o comisie ca să analizeze situația, adăugând că noul manager este în funcție de trei săptămâni.

„Nu cred că i se poate imputa ceva acesteia (Ana-Maria Niţulescu – n.red.) ce se întâmplă. Cred că am făcut bine că n-am mai prelungit mandatul vechiului manager, care ar fi trebuit să asigure stocul până la sfârșitul anului", a spus ministrul Nicolăescu.

Întrebat de ce managerul Institutului s-a declarat surprins de situație, Eugen Nicolăescu a explicat: "Când ești numit manager, când știi că activitatea merge normal, intri pe anumite lucruri să le aranjezi, să le pui la punct. Dar nici prin cap nu trebuie să-ți treacă că cel dinaintea ta nu s-a preocupat să aibă materialele de bază fundamentale în depozit măcar pentru două-trei luni de zile. Asta încerc să vă spun: Cât de prost a fost managementul dinainte și ce pățește bietul om acum care a preluat managementul acolo”, a punctat Nicolăescu.

De asemenea, întrebat dacă știe că vechiul manager este de vină, de ce mai trimite o comisie, ministrul a răspuns: "Pentru că vreau să știu cu adevărat ce a lăsat de data aceasta, pentru că nu putem lăsa lucrurile așa în aer. Eu vreau să aflu adevărul. Și în funcție de care va fi adevărul atunci vom trage toate concluziile necesare. Dar în acest moment nimeni nu poate spune că un spital poate rămâne fără stocuri și că nu e nimeni vinovat".

Întrebat ce se va întâmpla dacă se va dovedi că fostul manager este vinovat, ministrul Sănăătății a subliniat: "Ne vom îndrepta împotriva lui pentru prejudiciile pe care le crează pacienților”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel