SEMNEAZĂ AICI. Vezi apelul celor peste 300 de personalități adresat CCR privind o lege corectă a câinilor fără stăpân

eutanasiere
eutanasiere

La inițiativa Cristinei Țopescu, peste 300 de personalități și membri ai societății civile din România fac apel la judecătorii Curții Constituționale pentru o lege corectă a câinilor fără stăpân. Curtea Constituţională  va lua în discuţie pe 25 septembrie sesizarea făcută de un grup de 30 de parlamentari privind neconstituționalitatea proiectului de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile lucrătoare a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. De Ce News publică apelul Cristinei Țopescu în speranța că tot mai mulți români se vor alătura acestuia.

"Doamnelor, domnilor judecator,

 In ultimele 3 saptamani, pe fondul mortii tragice a unui copil de 4 ani, omorat de caini (cu implicarea acestora in circumstante inca neelucidate), Romania este o tara cuprinsa de psihoza violentei impotriva stapanilor de caini si a cainilor fara stapan. Societatea e mai polarizata decat oricand, cele doua tabere se ameninta reciproc, traim, practic, in plin razboi om cu om si om cu animal.

Toate acestea s-au petrecut cu ingaduinta tacita a autoritatilor publice, dar si pe fundalul unor mesaje care instiga la violenta si la ura intre oameni, ura intre noi, ura fata de o populatie de animale, in totalitatea ei, fara deosebire. Dezlantuiti, romanii cred ca-si fac singuri dreptate, recurgand la atrocitati greu de imaginat, justitiei de stat i se substituie justitia privata de tip ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. In aceste conditii, statul de drept nu mai poate fi o realitate, ci, mai degraba, o pretentie lipsita de suport. Nu s-a intâlnit in nici o tară membră a Uniunii Europene un caz asemanator, in care din sfera politicii sa se inoculeze populatiei unei tari ura si violenta impotriva animalelor fara stapan si a oamenilor care se pronunta pentru protectia acestora. Statul de drept inseamna respect fata de lege, nicidecum liberul arbitru. E timpul sa intram in lumea civilizata si din acest punct de vedere, acela al felului in care ne tratam animalele, abandonate de nimeni altii decat noi. Dupa o asemenea drama, macar acum, in al 12-lea ceas, e timpul sa luam masuri. Locul animalelor nu e pe strazi. Masurile pe care le luam pentru a opri acest fenomen trebuie sa tina, insa, de ratiune si civilitate, nicidecum de resentimente si interese politice sau pecuniare. Faptul ca s-a ajuns aici, stim cu totii, are drept cauza exclusiva nepasarea autoritatilor, dar si o toleranta mult prea mare a societatii civile fata de clasa politica. In urma tragediei lui Ionut, Parlamentul Romaniei a gasit de cuviinta sa adopte degraba o lege care autorizeaza primariile sa ucida in masa animalele fara stapan, fara nici o constrangere, prin denaturarea sensului juridic al eutanasierii.

Va reamintesc ca eutanasia este definita ca o procedura medicala nedureroasa, menita sa curme suferinta unui pacient care se afla intr-un stadiu terminal al unei boli incurabile. In plus, in cazul unei asemenea populatii de caini, stiti bine ca nu e vorba despre eutanasiere, ci despre o omorare in masa.

Legea adoptata de Parlamentul Romaniei incalca Art.13 din Tratatul de la Lisabona, Conventia Europeana pentru protectia animalelor de companie, ratificata prin Legea nr.60/2004, precum si Legea 205/2004 privind protecţia animalelor cu modificările şi completările aprobate prin Legea 9/2008. Totodata, legea adoptata de Parlament ignora Decizia institutiei pe care dvs o reprezentati, Curtea Constitutionala, decizia nr. 1 din 11 ianuarie 2012, publicata in Monitorul Oficial aRomaniei, Partea I, nr. 53 din 23 ianuarie 2012. Mai mult, legea adoptata in Parlamentul Romaniei creeaza un cadru de conflict intre mai multe legi, ceea ce permite liberul arbitru, lasand loc deja uciderii animalelor in multe locuri din tara.

Numeroase studii si tratate, inclusiv concluziile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, recomanda aplicarea unui program de control al reproductiei si nu adoptarea unei solutii radicale, inumane, scumpe si total ineficiente!

Masurile recomandate de OMS stau in mainile autoritatilor, iar societatea civila si populatia trebuie responsabilizate, educate si stimulate sa se implice efectiv si ele in gestionarea acestei situatii de criza profunda, inclusiv prin adoptii. Adoptii, care, insa, conform legislatiei actuale, sunt, mai degraba, zadarnicite decat incurajate.

 Pentru a masca o crasa incapacitate institutionala si cheltuirea nesabuita a banului public, fara sa se asigure nici bunastarea animalelor, nici cea a oamenilor, autoritatile romane au procedat acum, in pripa, la adoptarea unui cadru legal ignorand tratatele internationale si aplicarea Rezoluţiei Parlamentului European din 4 iulie 2012 referitoare la strategia Uniunii Europene pentru protecția și bunăstarea animalelor 2012-2015 (2012/2043(INI), care, prin punctele 24- 28, solicită statelor membre să adopte strategii cuprinzătoare de gestionare a populației canine. In acest context, consideram ca autoritatile romane au obligatia sa respecte legislatia interna si tratatele internationale in care statul roman este parte. Totodata, autoritatile romane au obligatia sa indrepte sub aspect legal o situatie prin care a creat tensiuni sociale intre oameni in mod inutil, renuntand la reglementarea actuala cu privire la uciderea in masa a animalelor fara stapan, corelativ cu aplicarea consecventa a Legii nr.9/2008 si implementarea unei strategii nationale, conform Rezolutiei Parlamentului European din 4 iulie 2012, in parteneriat cu reprezentatii societatii civile.

In Romania, timp de 20 de ani, uciderea constanta a cainilor fara stapan s-a dovedit a fi o metoda ineficienta, care, desi la prima vedere ilogic, a condus la cresterea populatiei canine comunitare.

In Romania, uciderea cainilor a sustinut abuzul, barbaria, dar si coruptia.

In afara tarii, sub sloganul RED CARD FOR ROMANIA, mii de cetateni europeni au dat un cartonas rosu Romaniei in 25 de capitale si orase din Europa (Londra, Berlin, Bruxelles, Bonn, Berna, Koln, Viena, Milano,etc). Alte mii de cetateni si-au anuntat participarea la proteste care se desfasoara in continuare, zilnic, in fata ambasadelor/consulatelor Romaniei in Germania, Grecia, Polonia, Austria, Finlanda, Spania, Olanda, Bulgaria.

Imaginea Romaniei este deja cea a unei tari care pretinde ca vrea sa ajunga la civilizatie, dar o face prin metode barbare. Nu e inca prea tarziu ! Va cerem, doamnelor si domnilor judecator, sa mai aveti in vedere un lucru cand veti lua decizia pe care o intreaga tara, dar si Europa, o asteapta: dincolo de drepturile animalelor, recunoscute in tarile civilizate, drepturile omului se refera la siguranta cetateanului unui stat de a nu fi atacati de animale abandonate, dar, in egala masura si la dreptul acelorasi sau al celorlalti cetateni de a nu fi obligati sa traiasca, in propria tara, trauma unui masacru la care statul, ineficient, ii obliga sa devina partasi. Sunt cetateni in aceasta tara, adulti si copii, care nu pot concepe, nu pot trai asemenea orori. Si ei nu sunt putini, va asigur. Exista si solutii civilizate, e timpul ca cei care ne conduc sa le aplice ! Iar asta depinde acum de dvs !

 Textul de mai sus imi apartine, argumentele apartin specialistilor in domeniu, iar mai jos aveti peste 300 de personalitati din Romania sau pur si simplu membri ai societatii civile care fac apel la Curtea Constitutionala a Romaniei sa ia o decizie corecta si europeana. Intr-o lume normala ea nu poate fi „solutia finala”.

 Cu respect,

 Cristina Topescu"

 1. Radu Beligan-actor

2. Marin Moraru-actor

3, Ioan Lascar-medic, prof.dr

4. Mircea Beuran-medic, prof.dr

5. Lucian Boia- istoric

6. Luminita Gheorghiu-actrita

7. Ion Besoiu-actor

8. Florina Cercel-actrita

9. Tamara Buciuceanu-Botez-actrita

10. Gheorghe Zamfir-artist liric

11. Dan Iordachescu-artist liric

12. Dan Enescu-medic, prof.dr

13. Daniela Bartos-medic, prof.dr

14. Monica Pop-medic, prof.dr 15. Daniela Safta-medic, prof.dr 16. Cleopatra Melidoneanu-artist liric 17. Gheorghe Burnei-medic, prof.dr 18. Sebastian Papaiani-actor 19. Ionel Voineag-artist liric 20. Costel Constantin-actor 21. Dan Puric-actor 22. Dan Pita- regizor 23. Catrinel Dumitrescu-actrita 24. Coca Bloos-actrita 25. Oana Pellea-actrita 26. Pompei Harasteanu-artist liric 27. Maria Slatinaru-Nistor-artist liric 28. Ion Dichiseanu-actor 29. Paula Seling-artist 30. Mircea Penescu-medic, prof.dr 31. Alis Grasu-medic 32. Cristina Corciovescu-critic film, 33. Magda Mihailescu- critic film 34. Laurentiu Damian-regizor 35. Calin Netzer-regizor 36. Vintila Mihailescu-psihosociolog si antropolog 37. Cristian Parvulescu- sociolog 38. Marius Pieleanu-sociolog 39. Hanibal Dumitrascu-psiholog 40. Mircea Kivu-sociolog 41. Valentin Ionescu-consultant de management 42. Sanda Manu-regizor 43. Copel Moscu-regizor 44. Berti Barbera-artist 45. Claudiu Bleontz-actor 46. Oreste Teodorescu-realizator TV 47. Mihai Constantin-actor 48. Marius Manole-actor 49. Irina Movila-actrita 50. Razvan Vasilescu-actor 51. Mihnea Columbeanu-regizor 52. Mircea Cocolas- regizor 53. Marius Florea Vizante-actor 54. Maria Buza-actrita 55. Alice Barb-regizor 56. Gabriela Popescu-actrita 57. Mihai Traistariu-artist 58. Alexandra Ungureanu-artist 59. Horia Moculescu-compozitor 60. Stefan Banica-actor 61. Irina Cojar-actrita 62. Gianina Corondan-realizator TV 63. Maria Radu-artist 64. Liviu Mihaiu-realizator radio-tv 65. Rodica Mandache-actrita 66. Lia Bugnar-actrita,dramaturg 67. Anghel Damian- actor 68. Ada Milea-artist 69. Vlad Radescu-actor 70. Mihai Verbitchi-actor 71. Marina Procopie-actrita 72. Ion Cocieru-actor 73. Irina Barladeanu-actrita 74. Doru Tufis-artist 75. Camelia Zorlescu-actrita 76. Carmen Tanase-actrita 77. Adriana Trandafir-actrita 78. Virginia Rogin-actrita 79. Nuami Dinescu-actrita 80. Silvia Kerim-scriitoare 81. Dan Chisu-regizor 82. Anca Damian- regizor, 83. Luminita Boerescu- critic film 84. Crina Mardare-artist 85. Misu Cernea-artist 86. Bubu Cernea-artist 87. Cristian Topescu- realizator TV 88. Ion Haiduc- actor 89. Bebe Cotimanis-actor 90. Elvira Deatcu-actrita 91. Lucia Popescu Moraru-realizator radio 92. Natasa Raab-actrita 93. Anca Sigartau-actrita 94. Stefan Peca-dramaturg 95. Andreea Valean- regizor 96. Iulia Popovici-cronicar teatru, 97. Geanina Carbunariu- regizor 98. Mirela Oprisor- actrita 99. Mimi Branescu- scenarist 100. Alina Moldovan- director Opereta 101. Razvan Dinca- director Opera 102. Razvan Mazilu- coregraf 103. Monica Petrica- balerina 104. Emilia Dobrin Dabija-actrita 105. Mirabela Dauer-artist 106. Cristian Faur-compozitor 107. Mihai Constantinescu- artist 108. Calin Geambasu-artist 109. Emilia Popescu-actrita 110. Monica Davidescu-actrita 111. Catalina Mustata-actrita 112. Aurelian Temisan-artist 113. Irina Margareta Nistor-critic film 114. Adrian Enescu-compozitor 115. Adina Popescu-actrita 116. Catalina Buzoianu-regizor 117. Papil Panduru-actor 118. Radu Afrim-regizor 119. Tudor Aaron Istodor-actor 120. Ada Lupu Hausevater-regizor 121. Beatrice Rancea-regizor 122. Doru Rancea-actor 123. Diana Dumitrescu-actrita 124. Andreea Raicu-prezentator TV 125. Anca Serbanescu-pictor 126. Tudor Pojoni- editor imagine 127. Dragos Stanescu-regizor 128. Mihai Bogos- editor sunet 129. Corina Stavila-editor imagine 130. Mihai Plesu-publicist 131. Alexandru Cosma- director imagine 132. Mircea Bunescu-operator imagine 133. Cristina Stamate-actrita 134. George Nicolescu-artist 135. Iarina Demian-actrita 136. Diana Cavallioti-actrita 137. Cristi Puiu-regizor 138. Doru Ana-actor 139. Carmen Ionescu-actrita 140. Ilinca Goia-actrita 141. Dominic Dembinschi-regizor 142. Marius Bodochi-actor 143. Adrian Paduraru-actor 144. Dan Condurache-actor 145. Mircea Cornisteanu-regizor 146. Cristi Iacob-actor 147. Magda Catone- actrita 148. Monica Anghel- artist 149. Manuela Ciucur-actrita 150. Nicu Alifantis-artist 151. Christel Ungar-realizator tv 152. Crina Matei-actrita 153. Virgil Ogasanu-actor 154. Mihai Ogasanu-regizor 155.Valeria Ogasanu-actrita 156. Cabral Ibacka-prezentator tv 157. Bogdana Apostu-muzician 158. Anette Apostu-pictor 159. Ada Leonte- sculptor 160. Marius Leonte-sculptor 161. Roxana Andronescu-artist 162. Ioana Holban- critic teatral 163. Daniela Caraman Fotea-muzicolog 164. Dan Teodorescu- artist 165. Paul Enigarescu-inginer de sunet 166. Gelu Vlasin-scriitor 167. Alexandru Arsinel-actor 168. Marian Ralea-actor 169. Alin Galatescu- critic de moda 170. Andrei Duban-actor 171. Alexandra Velniciuc-actrita 172. Puiu Serban-regizor 173. Dinu Cernescu- regizor 174. Cezara Dafinescu-actrita 175. Cerasela Iosifescu- actrita 176. Andreea Bibiri-actrita 177. Bianca Ionescu- artist 178. Eugen Cristea-actor 179. Cristina Deleanu-actrita 180. Roxana Guttman-actrita 181. Daniela Vladescu-artist 182. Ozana Barabancea-artist 183. Razvan Oprea-actor 184. Iuliana Tudor- prezentator TV 185. Andrei Gheorghe-realizator TV 185. Nicoleta Matei (Nico)-artist 186. Adrian Daminescu-artist 187. Daniela Condurache-artist 188. Maria Butaciu-artist 189. Irina Loghin-artist 190. Maria Ciobanu-artist 191. Maria Butaciu-artist 192. Valeria Arnautu-artist 193. Ionut Dolanescu-artist 194. Irinuca Loghin-artist 195. Daniela Condurache-artist 196. Aneta Stan-artist 197. Gheorghe Turda-artist 198. Benone Sinulescu-artist 199. Stefania Rares-artist 200. Sofia Vicoveanca-artist 201. Angela Buciu-artist 202. Steliana Sima-artist 203. Aurel Tamas-artist 204. Adriana Antoni-artist 205. Constantin Enceanu-artist 206. Petrica Matzu-artist 207. Cornelia Catanga-artist 208. Aurel Padureanu-artist 209. Andrei Tudor- compozitor 210. Paul Nanca-manager musical 211. Daniel Pirici-artist 212.Constantin Dinulescu-actor 213. Carmen Ionescu-actrita 214. Mirela Zeta-actrita 215. Andreea Gramosteanu-actrita 216. Natalie Ester- actrita 217. Lenti Chiriac-realizator Radio 218. Ovidiu Kempes Ioncu-artist 219. Petre Magdin-realizator radio 220. George Epurescu- activist civic 221. Dan Trifu-activist civic 222. Paul Ciuci- artist 223. Radu Fornea- artist 224. Ami (Andreea Moldovan)- artist 225. Marcel Pavel- artist 226. Pepe (Ionut Pascu)-artist 227. Andreea Balan-artist 228. Cabron (Alexandru Minculescu)- artist 229. Catalin Botezatu-fashion designer 230. Kamara Ghedi-artist  SPORTIVI 1.Mariana Bitang 2. Octavian Bellu 3. Ivan Patzaichin 4. Maricica Puica 5. Marian Dragulescu 6. Leonard Doroftei 7. Cornel Dinu 8. Elisabeta Badea 9. Cristian Gatu 10. Gheorghe Gruia 11. Roland Gunesch 12. Werner Stockl 13. Gabi Szabo 14. Iolanda Balas 15. Nicolae Marasescu 16. Laura Badea 17. Elena Francu 18. Radu Voina 19. Stefan Birtalan 20. Valentin Samungi 21. Titi Aur  MEDICI VETERINARI 1. Gabriel Anghelache 2. Sabin Anghelache 3. Cristina Chelu 4. Alexandru Buzdea 5. Ans-Maria Martac 6. Monica Secui 7. Teodor Soare 8. Adrian Vasile 9. Mircea Butuc 10. Nicola Vasilescu 11. Ionel Ciobotaru 12. Mario Codreanu 13. Liviu Gaita 14. Stefan Fulger 15. Madalina Popescu 16. Raluca Mihaela Zvorasteanu 17. Gogot-Ganu Andreea-Amelia 18. Elisa Badulescu 19. Cristian Badulescu 20. Madalina Andreea Stan 21. Olivia Mihaela Ivanescu 22. Chira Laura Elena 23. Camelia Olaru 24. Dan Gabriel Cazanoc 25. Oana Mihaiela Iusumbeili 26. Ana-Lucia Udrescu 27. Ovidiu Rosu 28. Irina Corbu 29. Carmen Voinescu 30. Florin Mlagiu 31. Anca Tomescu 32. Gabi Ignat 33. Aurelian Stefan 34. Laura Parvan 35. Petrisor Stefan 36. Roxana Stan 37.Mihaela Hodeianu 38. Dragos Gavrila 39. Beatrice Dinu  AVOCATI 1. Ion Turculeanu-decan al Baroului Dolj 2. Dan Caraman 3. Doriana Cimpan 4. Ivona Elena Cerneschi 5. Simona Mihaela Oprea 6. Alexandru Morarescu 7. Alice Draghici 8. Florin Surghie 9. Violeta Podolianu 10. Mihnea Stoica 11. Ingrid Zaarour (avocati in cadrul Baroului Bucuresti) 12. Lovin Serban Niculae - decan al Baroului Ilfov

Persoanele care vor să semneze apelul adresat CCR pot trimite pe adresa redacției, [email protected], numele și prenumele, vârsta, sex, oraș. Opțional pot fi trimise și comentarii prin care să vă motivați semnătura. Precizați în titlu: Semnez pentru o lege corectă a câinilor fără stăpân

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel