Șeful ROSA, acuzat de incompatibilitate. ARCA sesizează DNA

ARCA-prezentare-racheta
ARCA-prezentare-racheta

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) acuză Agenția Spațială Română (ROSA) că distribuie în mod clientelar, la diverse organizații din România, afiliate domniei sale, finanțări pentru proiecte spațiale.

ARCA susține că ROSA, condusă de Marius Ioan Piso, primește fonduri guvernamentale și le distribuie în mod clientelar, la diverse organizații din România. În acest sens este menționat Institutul de Științe Spațiale, Piso este șef de laborator și membru în consiliul științific.

Marius Ioan Piso neagă acuzațiile și spune că evaluările proiectelor sunt corecte. El a mai spus că nu poate fi vorba de incompatibilitate

”Evaluările proiectelor sunt corecte. Institutul de Științe Spațiale a câștigat pe merit proiectele. Nu cred că poarte fi vorba de incompatibilitate. ARCA a fost clasificată slab la competiția STAR, fiind una din cele peste 100 de organizații care au participat. Din toate acestea, doar ARCA s-a plâns. ARCA a depășit cu mult pretențiile sale de organizație formată din câțiva oameni. Ne-au făcut probleme și la Agenția Spațială Europeană. Probleme de reprezentare, să zic așa, de stricare a imaginii”, a spus Piso pentru DeCe News.

”Desigur, niciun contribuabil român nu a auzit de vreo acțiune de succes desfășurată de această agenție guvernamentală, deși fiecare dintre noi contribuie financiar la alimentarea anuală cu milioane de euro a conturilor ROSA”, susține ARCA.

ARCA cere DNA să verifice ”lipsa totală de transparență prin care Agenția Spațiala Română repartizează proiecte de zeci de milioane de euro destinate cercetării spațiale, fără a publica procedura de selecție a evaluatorilor și modul de alocare al proiectelor către aceștia, în vederea evaluării”.

ARCA: Piso alocă bani Institutului al cărui șef de laborator este

”Am semnalat gravul conflict de interese în care se află conducătorul Agenției Spațiale Române, care alocă fonduri către Institutul de Științe Spațiale, în condițiile în care domnul Piso este șef de laborator și membru în consiliul științific la ISS. 10 din cele 47 de proiecte propuse pentru finanțare aparțin ISS. Două dintre proiectele finanțate aparțin unor persoane aflate în directa subordine a lui Piso la ISS, aceleași care au fost finanțate și pentru eșecul satelitului Goliat.

Am semnalat lipsa competenței tehnice la evaluarea proiectelor finanțate de ROSA din banii publici. Am semnalat că procedurile de selecție și modul de alocare a proiectelor către experții evaluatori sau numele acestora nu sunt făcute publice de Agenția Spațială Română, deși legea îi obligă la publicarea acestor informații”, mai susține ARCA.

VEZI AICI COMUNICATUL DE PRESĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel