România și Bulgaria, legate prin trei noi poduri peste Dunăre. Proiectul UE, cu ajutorul investitorilor privați

Investitori români și bulgari și-au exprimat interesul pentru construirea a trei noi poduri peste Dunăre, a declarat premierul de la Sofia, Plamen Oreșarski, citat de agenția Novinite. 

Șeful Guvernului de la Sofia a explicat că cele trei poduri - Silistra-Călărași, Oryahovo-Bechet și Nikopol-Turnu Măgurele sunt incluse în planul Comisiei Europene privind implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Premierul a explicat că cele trei construcții sunt esențiale pentru regiune.

Oreșarski a precizat că, deocamdată, nu s-a stabilit ca vreunul dintre cele trei poduri să fie ridicat din fonduri europene. Ceea ce înseamnă că vor trebui găsite alternative, prima opțiune fiind parteneriatele public-privat, a adăugat prim-ministrul, potrivit investor.bg.

Plamen Oreșarski a mai spus că o ședință comună a guvernului de la Sofia cu cel de la București va avea loc în lunile următoare, adăugând că planurile de cooperare dintre cele două țări vor fi unul dintre subiectele de pe agendă.

Șeful Executivului bulgar a precizat că a primit informații de la surse de încredere, care spun că investitori privați și-au exprimat interesul privind participarea la construcția podurilor.

Oreșarski nu a putut da un termen-limită pentru terminarea proiectelor.

Președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a semnat, în noiembrie 2013, o declarație de cooperare cu partea română, privind un pod de legătură între Călărași și Silistra. Subiectul a fost discutat de Plevneviev cu omologul său român, Traian Băsescu, în iunie 2013, la cel de-al 18-lea summit al șefilor de state din Europa Centrală.

Calafat - Vidin, ultimul pod construit peste Dunăre între Bulgaria și România, a fost inaugurat pe 14 iunie. Acesta are o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare ș o pistă pentru bicicliști. Taxele rutiere sunt încasate de statul român, iar cele feroviare de statul bulgar. Șoferii care vor să traverseze podul plătesc 6 euro, în timp ce pietonii și cicliștii trec gratuit.

Podul a intrat în reparații după ce o inspecție a oficialilor bulgari a găsit o serie de probleme la începutul lunii noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel