Raed Arafat, întâlnire cu doi experți NATO. "Jurnaliștii trebuie să caute probe"

Raed Arafat a spus că nu există intervenţii 'perfecte' în cazul incidentelor cu victime multiple, dar evaluarea ulterioară trebuie să ducă la îmbunătăţirea procedurilor.

Printre 'lecţiile învăţate' de autorităţile române din cazul Colectiv, Raed Arafat a enumerat intenţia de a realiza un dispecerat comun pentru SMURD, Ambulanţă şi Pompieri, dar şi crearea unui 'registru' al ONG-urilor care ar putea asigura asistenţă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) în cazul unui incident cu victime multiple.

[citeste si]

Arafat a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă alături de Ian Cameron - expert civil NATO, care are o experienţă de peste 30 de ani ca jurnalist BBC, şi de Nathan Rodgers - expert civil reprezentant SUA la NATO din partea Federal Emergency Management Agency (FEMA). Conferinţa a avut loc la Ambasada SUA la Bucureşti.

Unul dintre cele mai devastatoare incendii într-un club din istoria SUA

Cei trei au participat, miercuri şi joi, la workshop-ul 'Lessons learned in mass casualties incidents'. Nathan Rodgers, care a făcut parte din echipa de intervenţie în cazul unuia dintre cele mai devastatoare incendii într-un club din istoria SUA - Rhode Island, 2003 - a spus că a venit în România pentru a împărtăşi din experienţa sa. În urma incendiului din 20 februarie 2003 au murit 100 de persoane, iar 230 au fost rănite, scrie Agerpres.

'Identificăm proceduri împreună. Nu am venit în România pentru a judeca intervenţia din cazul Colectiv, ci pentru a împărtăşi experienţa noastră din SUA', a declarat el. Rodgers a adăugat că incendiile din Rhode Island şi Colectiv au fost prezentate drept studii de caz în decursul workshop-ului. Potrivit acestuia, dincolo de schimbările de legislaţie privind normele de securitate în localuri, după incendiul din Rhode Island a existat o evoluţie în SUA în ceea ce priveşte 'managerierea informaţiei cu o prioritate acordată victimelor şi familiilor lor'.

Abordarea nu trebuie să fie de tipul 'alb sau negru'

La rândul său, Ian Cameron a subliniat că jurnaliştii au dreptul de a chestiona autorităţile în ceea ce priveşte intervenţia în dezastre cu victime multiple, dar abordarea nu trebuie să fie de tipul 'alb sau negru'.

'Criticile legate de comunicarea din timpul incidentelor cu victime multiple sunt cele pe care le aud mereu în multe ţări, iar mesajul meu este legat de munca împreună. Media au dreptul de a chestiona, este una din funcţiile jurnalismului, să tragă oamenii la răspundere. Dacă colaboraţi, veţi ajunge să nu mai vedeţi subiectele în alb şi negru. Detaliile importante sunt în zonele gri ale acelor incidente', a explicat jurnalistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel