Poliţia rutieră, rugată de Poliţia Animalelor să oprească în trafic tirurile cu caii de la Letea

cal-delta-3
cal-delta-3

Inspectoratul General pentru protecţia Animalelor a solicitat Poli'iei Române ajutorul în a opri în trafic tirul care transportă caii de la Letea ce urmează a fi sacrificaţi, pentru verificarea microcipării lor, a declarat, vineri, inspector IGPPA.

Potrivit legii, orice cabalină care trebuie sacrificată în scopul comercializării cărnii sale trebuie să fie microcipată. În urma discuţiilor IGPPA cu reprezentanţii ANARZ - Agenţia Naţională de Reproducere în Zootehnie, s-a aflat că doar o parte din caii transportaţi ar fi microcipaţi. „Urmează să verificăm acest lucru, motiv pentru care am cerut Poliţiei Române şi Direcţiei Poliţiei Rutiere să oprească în trafic tirul care transportă cabalinele ce urmează a fi sacrificate“, a explicat Emilian Prodan, potrivit

„Nu ni s-a răspuns până acum de ce s-au pus alături de caii sănătoşii şi cei 19 care suferă de anemie infecţioasă, în condiţiile în care aceştia vor fi sacrificaţi pentru carne. Carnea obţinută de la un animal bolnav nu ştiu dacă poate fi tratată post mortem, în condiţiile în care această boală este deosebit de gravă“, a mai spus el.

Inspectorul IGPPA a subliniat că Primăria Letea a mascat foarte bine acest masacru al animalelor sălbatice, încercând să dea o formă de legalitate, spunând că aceşti cai, cu picioare rupte, chinuiţi într-un hal oribil, cu răni multiple, ar fi proprietatea unor săteni care şi-au amintit că au în proprietate câte 50 de cai exact înainte de transportul lor. Este interzisă de lege sacrificare cailor sălbatice, întrucât aparţin mediului natural, mai ales dacă sunt sănătoşi şi dacă nu sunt microcipaţi şi nu au documente.

„În două zile s-au fabricat aceste documente şi declaraţii pe propria răspundere pentru fiecare animal, pentru a obţine foloase materiale. Este dureros că aceste animale sunt transportate cu picioarele rupte, în condiţii extrem de dure, fără să se ia primele măsuri de a le alina suferinţa“, a mai spusEmilian Prodan.

Cai sălbatici din Deltă, vânaţi cu motociclete prin Pădurea Letea şi trimişi la abator

IGPPA e dă drept exemplu al fabricării actelor şi declaraţiilor un localnic care spune că cei 50 de cai au fost moşteniţi de la bunica, deşi el are 60 de ani.

IGPPA avertizează abatoarele care vor sacrifica aceste animale, că dacă vor abuza de actele prefabricate, vor face subiectul unor anchete, riscând ridicarea licenţei, iar veterinarii care vor semna pentru omorârea animalelor vor ajunge la Parchet.

Poliţia Animalelor roagă toţi oamenii să ceară poliţiei rutiere să oprească acest transport, pentru verificarea microcipării, de existenţa căreia se îndoiesc. Transportul se pare că ar fi plecat din Tulcea spre zona de nord, la Sfântu Gheorghe.

Parchetul Tulcea va fi sesizat astăzi printr-o adresă. "Dacă vom descoperi că animalele au picioare rupte şi au fost transportate în condiţii în afar normelor europene, se va lăsa un scandal cu dosare penale pentru cei care au forţat nota şi au recurs la aceste măsuri agresive", transmite inspectorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel