Papanașii moldovenești sunt moi și totuși crocanți, acoperiți cu smântână și dulceața ta preferată, iar fiecare înghițitură este un deliciu complet. Nu e de mirare că sunt cel mai popular desert românesc! Ți-am pregătit o rețetă tradițională, direct de la bunici.
Papanașii moldovenești tradiționali sunt puțin diferiți de cei pe care îi servim la restaurant în general. Gogoșile nu mai sunt în formă de covrig și au mult mai multă brânză dulce cu care să te delectezi, conform Lecturi și arome.
- 300 grame de brânză de vaci bine scursă
- 2 ouă
- 200 grame de făină
- 80 de grame de zahăr
- o linguriță rasă de sare
- o linguriță de praf de copt (opțional)
- arome: esență de vanilie, coajă rasă de lămâie - ulei pentru prăjit - smântână - dulceață de vișine (sau de care îți place)
Primul pas pe care trebuie să îl faceț este să scurgeți excesul de zer din brânza de vaci.
Se amestecă: Puneți brânza de vaci într-un bol. Adăugați ouăle și esența de vanilie, zahărul granulat și cel vanilat. Cu un blender, amestecați ingredientele până când obțineți o pastă grosieră. Adăugați apoi brânza de vaci foarte bine scursă de zer și o amestecați în compoziția de ouă împreună cu restul de sare. Brânza de vaci nu trebuie transformată într-o pastă netedă, ci doar mixată puțin pentru a face biluțele de brânză ceva mai delicate.
Aluat: Cerneți făina și o amestecați cu praful de copt. Adăugați făina în compoziția de brânză, ouă și diferitele arome pe care le doriți și amestecați bine totul. Veți obține un aluat moale și ușor de modelat cu mâinile. Întoarceți aluatul pe suprafața presărată cu făină și frământați-l ușor pentru a forma o bilă. Aluatul ar trebui să fie încă oarecum lipicios, dar ușor de manevrat. Adăugați restul de făină doar dacă este absolut necesar, doar dacă aluatul se lipește atât de mult încât nu îl veți putea lucra deloc.
Formați gogoșile: Împărțiți aluatul în 9 bile cam cât niște nuci mai mari. După ce bilele au o formă cât mai rotundă le aplatizați.
Se încălzește uleiul: Între timp, încălziți uleiul într-o tigaie. Folosiți câteva linguri ulei pe care le lași să se încingă în tigaie. Pentru a verifica dacă uleiul a ajuns la temperatura potrivită, introduceți o scobitoare în ulei; dacă se formează bășici în jurul scobitoarei, puteți începe să prăjiți papanașii.
Prăjire: Prăjiți doar doi sau trei papanasi pe rând, în funcție de mărimea tigăii, nu o aglomerarea; papanasi trebuie să se poată mișca liber. Reduceți focul la mediu-jos. Întoarceți papanașii cu unei palete de câteva ori între ei și prăjiți până când papanașii sunt aurii.
Îndepărtați excesul de ulei: Așezați-le pe farfurii tapetate cu hârtie de bucătărie și uscați-le pentru a absorbi o parte din excesul de grăsime.
Presărați pe ei puțin zahăr pudră vanilat, smântână și dulceața preferată și îi serviți cu poftă. Sunt buni atât calzi, cât și reci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu