Ortopedia pediatrică, recunoscută oficial ca specialitate, la primul rezidențiat

copil
copil

În această săptămână în Bucureşti, la Rin Grand Hotel, cel de-al cincelea Congres Naţional al Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri. Ca în fiecare an, manifestarea este girată de medicii cu cele mai valoroase rezultate în ortopedia copilului, specialiștii români abordând subiecte de larg interes, care vor contribui la creşterea calităţii actului medical. Intervenţiile lor se vor bucura de atenţia unui public reprezentativ, peste 150 de medici din sfera ortopediei, pediatriei, chirurgiei, oncologiei, neonatologiei și radiologiei.

Activitatea ortopezilor pediatri români se desfăşoară de ani buni la standarde internaţionale. România se numără printre primele 10 ţări europene şi 12 din întreaga lume care asigură asistenţă de înaltă clasă în scoliozele congenitale şi idiopatice infantile. De asemenea, ţara noastră ocupă primul loc în lume în topul celor mai importante publicaţii reflectând preocuparea pentru boala oaselor de sticlă. Toate afecţiunile pe care ortopezii de adulţi nu le-au putut şi nu le pot rezolva în domeniul ortopediei pediatrice sunt tratate de către ortopezii pediatri, la cel mai înalt nivel. Ca exemple pot fi enumerate malformaţiile grave ale membrelor, piciorul diform congenital la nou-născut, tumorile osteoarticulare, displazia de dezvoltare a şoldului, osteogeneza imperfectă, scolioza congenitală şi idiopatică infantilă etc.

ARTOP are la activ realizări dintre cele mai importante, atât pentru calitatea actului medical, cât şi pentru viitorul acestei specialităţi, indispensabile sistemului de sănătate. Este vorba, în primul rând, de recunoaşterea oficială a ortopediei pediatrice. Ministerul Sănătăţii a aplicat în sfârșit hotărârea definitivă potrivit căreia ortopedia pediatrică a redevenit o specialitate de sine stătătoare.

La 7 ani după desființare și 5 ani de proces, anul acesta s-au scos la concursul de rezidențiat 18 locuri în specialitatea respectivă. Totodată, la nivel naţional, se urmăreşte constituirea unor nuclee de excelenţă. Pentru ca lucrurile să revină în totalitate pe un făgaş normal, este necesar ca în anul curent, ortopedia pediatrică să fie prevăzută în nomenclatorul Ministerului Sănătăţii ca specialitate de sine stătătoare, iar pe site-ul ministerului să apară comisiile de chirurgie pediatrică şi ortopedie pediatrică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel