Urmărește emisiunea live


Lukașenko acuză Occidentul că pune la cale împărțirea Poloniei

Lukașenko prezintă o hartă care ar indica planurile de invazie a Republicii Moldova / Foto: Captură video Pul Pervova
Lukașenko prezintă o hartă care ar indica planurile de invazie a Republicii Moldova / Foto: Captură video Pul Pervova

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat luni de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a "dezmembra" Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări, relatează Reuters.

El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale.

"Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt pregătiţi, polonezii şi NATO (...), să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939", a spus Lukaşenko în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, Kievul ar trebui să ceară ajutor, în cele din urmă, pentru prevenirea confiscării vestului Ucrainei.

Moscova a sugerat în trecut că Polonia încearcă să stabilească un control asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, acuzaţie despre care Varşovia spune că este o dezinformare.

Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, trimiţând arme peste graniţă şi primind peste trei milioane de refugiaţi ucraineni.

Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea specială" din Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste graniţă la 24 februarie.

Conform unui pact de neagresiune semnat în 1939 chiar înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au împărţit Polonia între ele. Cea mai mare parte a teritoriului ocupat de Moscova este acum fie în Belarus, fie în Ucraina, în timp ce Kaliningradul este o enclavă a Rusiei, notează Agerpres.

Condamnarea la moarte a fost extinsă în Belarus, în vederea pedepsirii „teroriștilor”

Liderul din Belarus, Alexander Lukaşenko, a aprobat modificări ale codului penal al ţării care ar face ca tentativele de acte de terorism să fie pedepsite cu moartea, au anunţat miercuri agenţiile de presă ruseşti.

Belarusul are deja pedeapsa cu moartea pentru acte de terorism care provoacă pierderi de vieţi omeneşti, pentru crime brutale şi crime multiple.

Parlamentul din Belarus a susţinut extinderea utilizării pedepsei cu moartea după ce activiştii au încercat să saboteze părţi din reţeaua feroviară pentru a îngreuna desfăşurarea forţelor ruseşti în Ucraina.

Rusia a folosit Belarusul, un aliat apropiat, ca punct de pregătire pentru a lansa invazia sa din 24 februarie în Ucraina. Minsk neagă implicarea în conflict, dar recunoaşte că teritoriul său a fost folosit pentru invazie, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Noile norme intră în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea lor oficială.

În urma represiunii protestelor antiguvernamentale în masă din Belarus din 2020, uneori, oamenii au fost acuzaţi de terorism pentru infracţiuni care ar fi putut fi considerate anterior drept huliganism.

O persoană a fost acuzată de terorism pentru că a turnat vopsea roşie pe maşina unui judecător, iar o alta pentru că a aruncat o piatră în fereastra unui procuror.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel