Oraşul Pripiat, aflat la trei kilometri de Cernobîl, este la 25 de ani de la catastrofa nucleară. Rămân aceleaşi imagini ale unui oraş fantomă, de unde 50.000 de oameni au plecat în grabă.
La un sfert de secol de la tragedia de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear civil din istorie, localnicii din zona centralei i-au comemorat pe cei care au murit în urma exploziei şi a operaţiunilor de sigilare a reactorului. Un priveghi cu lumânări a avut loc în orăşelul Slavutici, unde trăiesc majoritatea foştilor muncitori de la centrală.
Oficialii ucraineni au afirmat că doar 32 de oameni au fost ucişi de explozie. În 25 de ani, mii de localnici au murit, majoritatea de cancer. Copiii născuţi atunci suferă de malformaţii. Ecologiştii de la Greenpeace au tras un nou semnal de alarmă.
Oamenii şi-au plâns rudele, colegii de muncă sau pe aşa-numiţii recuperatori, trimişi să decontamineze şi să sigileze reactorul nuclear. Mai sunt doar câţiva supravieţuitori ai echipelor de sacrificiu.
Citeşte şi:Ce am învățat din accidentul de la Cernobâl. Care sunt simptomele iradierii și cum ne putem apăraExperții francezi: Explozia din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară, ca cea de la Cernobîl
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu