Ionuț Simionca: Asistații social muncă în folosul comunității la societăți private

Deputatul PMP de Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va propune modificarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, astfel încât asistaţii sociali să poată presta o parte din orele de muncă în folosul comunităţii şi la societăţi private, ca zilieri.

Deputatul îşi doreşte crearea unei platforme online, care să conţină numărul beneficiarilor de ajutoare sociale ce trebuie să efectueze lunar ore de muncă în folosul comunităţii, raportat la fiecare localitate, iar firmele să plătească primăriilor o sumă calculată prin înmulţirea numărului de ore prestate cu cuantumul salariului de bază minim brut pe ţară stabilit pe oră.

"Proiectul legislativ vine să îi lege pe cei care primesc ajutor social, primăria şi pe cei din mediul privat. Este vorba despre o nouă lege, care le dă celor din mediul privat posibilitatea să angajeze zilieri dintre asistaţii sociali. Pe scurt, primăria identifică toate persoanele care trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii (...), le postează pe o platformă online, care va fi integrată, naţională şi pe ea poţi să mergi pe fiecare judeţ, pe fiecare comună, pe fiecare localitate în parte, iar privatul poate să intre pe acea platformă online şi să caute un om sau doi oameni", a explicat Simionca.

Care ar fi beneficiile

Potrivit deputatului bistriţean, o astfel de iniţiativă ar aduce venituri primăriilor, dar le-ar oferi şi asistaţilor sociali posibilitatea să îşi găsească, în cele din urmă, un loc de muncă.

În cazul în care beneficiarul de venit minim garantat şi-a pierdut total sau parţial capacitatea de muncă, deputatul propune ca primarii să îşi dea acordul ca acele ore de muncă în folosul comunităţii să fie transferate în sarcina altei persoane apte de muncă din familie.

Iniţiativa legislativă mai prevede ca familiile beneficiare de ajutor social să aibă dreptul la o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social în situaţia în care unul sau mai mulţi membri ai familiei realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente sau venituri din activităţi agricole.

Potrivit datelor comunicate deputatului PMP de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi puse la dispoziţia presei, în luna decembrie a anului trecut existau, la nivel naţional, peste 220.000 de beneficiari ai venitului minim garantat, pentru care s-au plătit aproximativ 61 milioane lei, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel