Jănică Arion Țigănașu a fost schimbat, marți, de la conducerea Direcției Generale Anticorupție (DGA), printr-o dispoziție a ministrului de Interne. Radu Stroe s-a arătat nemulțumit, în ultima perioadă, de activitatea structurilor din cadrul MAI. Liberalul conduce cu mână strânsă Internele și este deranjat de lipsa de promptitudine a subordonaților sau de faptul că nu este întru totul informat cu privire la unele operațiuni. Oficial, ministerul susține că rotirile de cadre se datorează schimbărilor de competențe ale DGA, căreia Senatul i-a refuzat dorința de a căpăta puteri similare Direcției Naționale Anticorupție.
[caption id="attachment_396773" align="alignleft" width="640"] Radu Stroe (stg.), ministrul Afacerilor Interne, si prof. univ. dr. Mihai Badescu (dr.), imputernicit rector al Academiei de Politie 'Alexandru Ioan Cuza'[/caption]MAI a transmis într-un comunicat de presă că schimbările de la Direcție survin ”în contextul noilor evoluții legislative privind competențele DGA, subsumate exclusiv domeniului M.A.I”. Fără să o numească, ministerul lui Stroe face referire la OUG 59/2013, ordonanță adoptată de Guvern în luna iunie, care sporea competențele DGA. Concret, ofițerii Direcției Generale Anticorupție își puteau exercita atribuțiile în baza legii 78/2000 (legea DNA), cu delegare de la procuror.
Vicepreședintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă spunea că lărgirea competențelor DGA, structură înființată cu aportul Comisiei Europene, este cerută de Mecanismul de Verificare și Cooperare. Senatorul Sorin Roșca Stănescu, fost membru PNL, numea Ordonanța o ”torpilă guvernamentală” care înființează un ”serviciu secret ce nu va controlat de nimeni”. După mai multe încercări, Senatul (camera decizională în această speță) a respins, în noiembrie, această OUG (95 de voturi ”pentru”, 8 - ”împotrivă” și 14 abțineri), ceea ce înseamnă că DGA va reîncepe să combată și să prevină corupția strict din rândul angajaților MAI.
MAI: Astfel de mutări au loc frecvent în minister
MAI susține că votul Senatului a determinat și schimbarea lui Țigănașu. Explicația este fragilă, mai ales că fostul șef al DGA conduce serviciul din 2010. Așadar, nu a preluat funcția în intervalul iunie-noiembrie a.c, cât a funcționat OUG menționată, pentru a-i motiva schimbarea prin faptul că este nevoie de alt om la conducere, acum că DGA lucrează exclusiv în interiorul MAI. Iar după ce a condus doi ani o structură anti-corupție, Arion Țigănașu este adus la comanda unei Direcții care se ocupă, printre altele, de ”management al informaţiilor privind situaţia operativă în sfera de competenţă” sau ”asigurare cu sigilii şi ştampile cu stema României”.
Contactat de site-ul DC News, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajgob, a declarat: ”N-am văzut comunicatul. Pot să vă spun că dl. Arion a fost mutat la o altă secție a ministerului și a fost împuternicit tot într-o funcție de comandă, la Direcția Generală Management Operațional din aparatul central al ministerului. Astfel de mutări au loc frecvent în minister în funcții de conducere”. Întrebată dacă se referă la OUG 59/2013, dna. Dajgob a confirmat. ”Exact, exact, acea OUG. S-au schimbat lucrurile un pic. Înainte, DGA putea, cu delegarea procurorului, să lucreze și la cazuri care nu erau referitoare la angajați ai ministerului”.
Noii oameni împuterniciți de Stroe la DGA
Noul șef al DGA este comisarul-șef Dan Dănilă, care a fost împuternicit miercuri în această funcție. Mai curioase sunt însă mutările pentru postul de adjunct al DGA, acolo unde a fost pus Lucian Croitorescu, până de curând șeful IPJ Ilfov, județ controlat de liberalul Marian Petrache, baron care este la cuțite cu PSD. Comisarul șef Gheorghe Popescu a trecut la timona Inspectoratului Județean Ilfov.
După scandalul fostului comisar-șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, Radu Stroe a anunțat sancțiuni la vârful structurilor de informații, făcând referire specifică la DGIPI, despre care spunea că nu a reacționat rapid și că nu l-a informat corespunzător. Liberalul nu concepe să nu primească date cu privire la activitatea din ”ograda” sa. Exemplu elocvent ar putea fi cazul primarului din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu. Coleg de partid cu Stroe, acesta a fost arestat pentru luare de mită, în urma unei operațiuni a procurorilor DNA în colaborare cu ofițerii DGA. La acea vreme se vehicula că DGA nu a adus misiunea l-a cunoștința lui Radu Stroe, ceea ce nu i-a picat bine ministrului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu