Înființare superstat european. Junker, răspuns

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri că nu este favorabil ideii creării unui ''superstat european'', el răspunzând astfel acelor susţinători ai Brexit-ului care l-au criticat pentru opiniile sale federaliste, transmite Reuters.

Unii din viaţa politică britanică sunt împotriva adevărului, pretinzând că eu sunt un federalist stupid, încăpăţânat, şi că sunt în favoarea unui superstat european, a declarat Juncker într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Sunt strict împotriva unui superstat european. Noi nu suntem Statele Unite ale Americii. Această idee este un total nonsens, a adăugat el.

Acuzațiile lui Boris Johnson 

Declaraţiile preşedintelui executivului UE par a fi un răspuns direct la afirmaţiile făcute miercuri la Londra de ministrul de externe britanic Boris Johnson, conform căruia Marea Britanie s-ar putea conforma în continuare normelor comunitare după Brexit, dar ţara sa este decisă să părăsească UE întrucât legile comunitare sunt menite să creeze un stat european cuprinzător.

În discursul prezentat la Londra, Johnson a avertizat că ar fi o "nebunie" ca ţara sa să accepte un acord asupra ieşirii din Uniunea Europeană care să nu-i permită să se bucure de "libertăţile economice" pe care le presupune acest pas.

Potrivit oficialului britanic, Marea Britanie nu trebuie să depindă de normele unui bloc ce reprezintă doar 6% din populaţia lumii. De asemenea, el a respins argumentele în favoarea organizării unui al doilea referendum cu privire la Brexit, avertizând că o tentativă de a împiedica părăsirea UE de către Marea Britanie ar constitui o "greşeală dezastruoasă".

Dezacorduri importante 

Săptămâna trecută, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat Londra că mai multe dezacorduri 'importante' între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea pune sub semnul întrebării faza de tranziţie cerută de Londra după Brexit.

"Date fiind aceste dezacorduri, tranziţia nu este consfinţită", a avertizat Barnier într-o conferinţă de presă la Bruxelles, care a încheiat o nouă serie de discuţii, la nivel tehnic, între cele două părţi. Negociatorul-şef al UE a afirmat că are "dificultăţi în a înţelege" divergenţele de poziţii, "deoarece Marea Britanie este cea care a cerut o perioadă de tranziţie".

Uniunea Europeană solicită ca în perioada de tranziţie, pe care ea o consideră ca fiind cuprinsă între data Brexit-ului, la sfârşitul lui martie 2019, şi sfârşitul anului 2020, legislaţia europeană să continue să se aplice pentru Marea Britanie, dar Londra nu ar vrea să accepte obligaţia de a aplica deciziile luate de cele 27 de state membre în respectiva perioadă, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel