Fostul preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, îndepărtat de la putere, a fost complice la violenţele sângeroase împotriva manifestaţiilor contra regimului său, în care au fost ucişi 846 de civili, a declarat, marţi, un membru al comisiei de anchetă.
Judecătorul Omar Marwane, secretarul general al comisiei, a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă, după publicarea raportului său, potrivit căruia 846 de civili au fost ucişi în timpul manifestaţiilor care au provocat demisia preşedintelui Mubarak, în februarie.
În plus, în cele 18 zile de tulburări au fost ucişi 26 de poliţişti, afirmă raportul, apreciind că poliţia a făcut uz excesiv de forţă contra manifestanţilor şi a tras asupra oamenilor care încercau să filmeze evenimentele de la balcoanele sau ferestrele locuinţelor lor.
"Ceea ce este confirmat, este (faptul) că, (pentru a utiliza gloanţe reale contra manifestanţilor), a fost necesară, în prealabil, autorizarea lui Mubarak. Tirurile au durat mai multe zile, iar autorii acestora nu au fost acuzaţi", a declarat Marwane. "Acest lucru confirmă implicarea şi responsabilitatea acestuia", a subliniat judecătorul.
Raportul precizează că majoritatea morţilor au fost atinşi la nivelul capului sau pieptului, lucru care arată că regimul a recurs la lunetişti. Judecătorul Marwane a declarat că lunetiştii din cadrul unităţii de luptă contra terorismului, care a aparţinut Serviciilor de Securitate, în prezent dizolvate, au fost mobilizaţi contra manifestanţilor.
Mubarak se află, în prezent, la Spitalul Internaţional din Sharm el-Sheikh, o staţiune balneară la Marea Roşie, unde era consemnat la domiciliu. În plus, el a fost plasat în arest preventiv, timp de 15 zile, în cadrul unei anchete asupra reprimării violente a revoltei. Mubarak a făcut şi obiectul unei alte anchete, pentru corupţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu