Greșeala apărută pe bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu: E GREȘIT, dar nu e un dezastru

Foto: Facebook Alin Tămășan
Foto: Facebook Alin Tămășan

Care este greșeala care s-a strecurat pe bancnota de 20 de lei.

Bancnota de 20 de lei a fost lansată de BNR pe 1 decembrie, însă pe ea s-a strecurat o greșeală. 

De ce Ecaterina Teodoroiu

Vineri, pe 26 noiembrie, Banca centrală a României a prezentat o nouă bancnotă care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu, locotenent din Primul Război Mondial, prima femeie cu nume care a fost reprezentată pe o monedă românească. Noua bancnotă de 20 de lei, care prezintă o imagine a Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie ofițer din armată, va fi în circulație din decembrie. De la apariția sa, în 1867, leul românesc a avut în prim plan mai multe țărănci fără nume, dar niciodată o figură istorică reală.

Ideea de a reprezenta femei pe moneda românească a apărut în 2018, când jurnalista de modă Janina Nectara a lansat o campanie. Dintr-o listă de 100 de personalități feminine, printre care și Ecaterina Teodoroiu, oameni de știință, medici, artiști și profesori, oamenii au ales-o pe Ecaterina Teodoroiu.

"De-a lungul istoriei sute de femei notabile au ajutat România să avanseze dar de la nașterea leului românesc niciunul dintre numele lor nu a fost onorat pe unul dintre cele mai puternice simboluri naționale, bancnotele. Avem nevoie de un exemplu permanent că și femeile au făcut istorie. Este important să acordăm un merit egal", a declarat Janina Nectara pentru Reuters.

"Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai bază mai multe criterii. În primul rând este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele război de reîntregire.

Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră. Şi în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească", a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a bancnotei de 20 de lei.

"Onorând-o, sărbătorim și armata română. Răspunde unui interes public legitim, susținut pe scară largă, de a promova și consolida egalitatea de gen și rolul major pe care personajele feminine l-au jucat în istoria și societatea românească", a mai spus el.

Greșeala descoperită pe bancnotă

Designerului Alin Tămășan a semnalat pe pagina sa de Facebook greșeala strecurată pe bancnotă și totul ține de o diacritică scrisă greșit. 

"Diacritica corectă rămâne Ă (A Breve), nu Ǎ (A Caron), indiferent dacă îi pasă sau nu cuiva", a scris el.

Alin Tămășan a explicat diferențele literei "Ă" din cele două texte, primul fiind numele băncii, "BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI", și cel de-al doilea al bancnotei propriu-zise, "20 LEI DOUĂZECI".

Imediat după această remarcă, au apărut și alte reacții. 

Ce spune Ana Iorga

Jurnalista Ana Iorga, realizatoarea emisiunii "Pe cuvânt", de la Antena 3,  a explicat de ce a apărut această eroare, care, în opinia sa, "nu e un dezastru".

"Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale. Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v.

E greșit, dar nu e un dezastru. Și dacă mă uit bine, acel v parcă nu-i atât de ascuțit. Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor. Times New Roman, de pildă, e un font fără surprize, care afișează corect semnele diacritice, pe când alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie", a spus Ana Iorga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel