Fiori reci pentru Bruxelles. UE, zguduită de trei cutremure politice în weekend

Marine Le Pen
Marine Le Pen

Partidul de extremă dreapta Frontul Național își continuă ascensiunea politică în Franța, în timp ce în Marea Britanie traseismul politic șubrezește serios formațiunea conservatorilor lui David Cameron.

Bruxellesul a primit în weekendul acesta trei noi motive să se îngrijoreze cu privire la soarta organismului european. După ce a obținut scoruri istorice la alegerile europarlamentare și cele municipale, partidul francez de extremă-dreapta Frontul Național, condus de Marine Le Pen, a reușit premiera de a câștiga locuri în Senatul din Hexagon. Victoria confirmă trendul ascendent al formațiunii lui Le Pen, care l-ar învinge lejer pe Francois Hollande dacă mâine s-ar organiza alegeri prezidențiale. Actualul președinte al Franței are o cotă de popularitate de 13%, un record negativ pe care nu l-a atins nici predecesorul său, Nicolas Sarkozy, un alt lider care nu s-a bucurat de simpatia francezilor spre sfârșitul mandatului.

Marea Britanie, alegeri parțiale determinate de migrația politică: un parlamentar conservator merge la UKIP

Stephane Ravier și David Rachline au câștigat locuri în fieful sudic al Frontului Național. Rachline, în vârstă de 26 de ani, a devenit cel mai tânăr senator din istoria Franței.

Între timp, David Cameron, care încearcă să gestioneze convulsiile post-referendum, este nevoit să privească cum parlamentarii săi defectează la United Kingdom Referendum Party (UKIP), partid anti-european și anti-imigrație. La finele lui august, conservatorul Douglas Carswell declanșa alegeri parțiale după ce alegea să se înscrie în UKIP. Pentru prima oară din 1982, un parlamentar demisiona pentru a candida la alegerile parțiale din partea unui alt partid. O lună mai târziu, un al doilea parlamentar conservator, Mark Reckless,  a trecut la UKIP.

Chiar dacă deznodământul referendumului din Scoția nu a fost cel așteptat de secesioniștii din întreaga Europă, ecourile campaniei curajoase făcute de scoțieni produc efecte. Catalanii forțează organizarea unui referendum, în ciuda opoziției guvernului central. Șeful regiunii catalane, Artur Mas, a semnat în weekend un decret pentru organizarea unui referendum de independență, chiar dacă Executivul lui Mariano Rajoy insistă că Legea Fundamentală nu permite un plebiscit de secesiune.

Independența Scoției: Marile schimbări produse de votul care NU a rupt Marea Britanie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel