Fenechiu se judecă pentru 15 zile din calendar. Ce a decis ÎCCJ

relu fenechiu
relu fenechiu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat astăzi recursul în dosarul Transformatorul, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Completul de 5 judecători al instanței supreme a respins cererile apărării lui Relu Fenechiu privind efectuarea unor noi expertize în dosarul "Transformatorul", însă i-au permis acestuia să depună o expertiză extrajudiciară făcută la cererea sa, procesul urmând să continue, cu pledoariile finale, în 27 ianuarie, informează Mediafax.

Astfel, instanţa a respins ca inadmisibilă excepţia nelegalităţii raportului făcut de Garda Financiară Cluj în 21 iunie 2010, a admis în parte proba cu înscrisuri făcută de Relu Fenechiu, respectiv expertiza extrajudiciară contabilă din 21 noiembrie 2013 întocmită de expertul contabil Alexandru Ţugui şi opiniile experţilor Alexandru Ţugui, specialist expert contabil, şi Iosif Gulacsi, specialist în energetică, şi a admis proba cu înscrisuri în circumstanţiere făcută de Relu şi Lucian Fenechiu, Mihai Bogdan Damian, Ioan Turbatu, Ion Mărghidan şi Petru Andronache.

În continuare, judecătorii au respins ca nefiind utilă cauzei proba testimonială cerută de toţi cei din dosar şi, de asemenea, a respins ca nefiind utile şi concludente probele privind efectuarea expertizelor financiar-contabile şi tehnică de specialitate (energetică) cerute de toţi cei din dosar.

Totodată, instanţa a respins, în aceeaşi manieră, efectuarea unei expertize evaluatorii şi a expertizei sistemului informatic de înregistrare cerute de Petru Andronache.

Instanţa a stabilit ca dezbaterile să fie reluate în 27 ianuarie, când, potrivit normelor penale aflate în vigoare, instanţa ar trebui să asculte pledoariile finale în acest caz.

Pe 12 iulie, un complet de trei judecători de la Instanţa Supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu, atunci ministru al Transorturilor, la 5 ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

15 zile ar putea face diferența 

Momentul la care Înalta Curte de Casație și Justiție decide recursul în dosarul "Transformatorul" este însă foarte importantă. Dacă potrivit Codului Penal actual, pedeapsa pentru abuz în serviciu în formă calificată este de la 5 la 15 ani, conform Noului Cod Penal, care intră în vigoare la 1 februarie 2014, pedeapsa pentru aceeași infracțiunea este de la 2 la 7 ani, putându-se mări limitele de pedeapsă cu încă jumătate, pentru abuzul în serviciu care a produs consecințe deosebit de grave.

Dacă sentința în dosarul "Transformatorul" se va da după data de 31 ianuarie și se va reține că fapta imputată lui Fenechiu nu poate fi considerată ca fiind comisă în formă calificată, decizia ar putea fi, conform Noului Cod Penal, de condamnare cu suspendare, dacă instanța se va orienta spre limita inferioară a pedepsei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel