Eurohold și Euroins Insurance Group, cerere de arbitraj împotriva Guvernului României

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Eurohold și Euroins Insurance Group au depus o cerere de arbitraj împotriva Guvernului României.

Eurohold și Euroins Insurance Group, holdingul și grupul bulgar din care făcea parte falimentara Euroins România, au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington DC, zcrie zf.ro. Suma în litigiu depășește 500 de milioane de euro și a fost anunțată miercuri seară pe Bursa de Valori de la Sofia.

Acțiunea grupului bulgar vine după ce companiei i s-a retras autorizația de funcționare pe data de 17 martie 2023, ASF constatând starea de insolvență și demarând procedura de faliment la acea vreme. Ulterior, pe 9 iunie, Tribunalul București a deschis oficial procedura de faliment a companiei Euroins România.

În luna aprilie, Euroins Insurance Group (EIG) a demarat procedura legală de suspendare şi anulare a deciziei Autorităţii de Supraveghere de revocare a licenţei de funcţionare a Euroins România prin depunerea unei cereri la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Agerpres.

Societatea nu deţinea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în data de 17 martie 2023, să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

"Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", anunţa, la momentul respectiv, ASF.

Instituţia menţiona că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deţinea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţinea şi la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei.

Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, sublinia ASF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel