DNA: Senatorul Banias şi Mironescu voiau să subordoneze instituţiile statului în interes propriu. Mironescu cerea bani pentru funcţii în PDL

Eugen_Bogatu
Eugen_Bogatu

Procurorii Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 30 de inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import – export de mărfuri provenite din afara graniţelor UE desfăşurate în vămile din Constanţa. Fostul secretar general din MAI, Laurenţiu Mironescu şi alte 27 de persoane au fost reţinuţi, pe numele unui libanez s-a cerut arestarea în lipsă, iar senatorul Mircea Banias este cercetat în libertate.

[caption id="attachment_67437" align="alignleft" width="300" caption="Eugen Bogatu"][/caption] Procurorii anticorupţie susţin că în portul Constanţa - Agigea acţiona o adevărată caracatiţă care încerca să controleze instituţiile statului. Mai mult, sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 USD pentru fiecare transport, prejudiciind statul cu cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA a rezultat faptul că în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import – export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti.

Grupul infracţional include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat (cum ar fi cea de Senator în Parlamentul României sau de secretar general al M.A.I.), persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori.

Toate persoanele implicate în această vastă activitate infracţională acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România. Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 USD pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal.

Potrivit procurorilor, "comisionari vamali, vameşi şi persoane din conducerea Vămii Constanţa Sud Agigea (dar şi persoane din mediul privat – în speţă, contrabandişti ori complici ai acestora) au sprijinit un grup infracţional organizat, la care au aderat în prealabil, încadrându-se într-o structură determinată cu roluri prestabilite, în sensul unui mecanism integrat de desfăşurare a activităţilor de colectare a banilor primiţi cu titlu de mită, precum şi de redistribuire a lor în cadrul grupului, concomitent cu asigurarea comunicaţiei între membrii grupului şi a asigurării protecţiei acestuia, inclusiv a contrabandiştilor împotriva unei eventuale deconspirări".

Astfel, au fost introduse în România mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe şi au fost falsificate documente de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Pe de altă parte, membrii grupului percepeau sume de bani inclusiv pentru procesarea vamală legală a mărfurilor licit introduse în România.

Senatorul PDL Mircea Banias pretindea de la Eugen Bogatu produse  provenite din mărfurile confiscate

În comunicatul DNA se mai arată că la data de 22 octombrie 2010, senatorul PDL Mircea Marius Banias i-a pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. În schimbul acestor foloase materiale, în cursul anului 2010, Mircea Marius Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că îşi va folosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona mai multe proiecte economico – administrative în sensul impus de interesele lui Eugen Bogatu şi ale întregului grup infracţional.

Astfel, senatorul Banias Marius i-a promis lui Bogatu că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarea lui Durbac Liviu, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.Bunurile menţionate mai sus au fost puse la dispoziţia lui Banias Mircea, prin intermediul inculpaţilor Tudoran Dragoş-Iulian (comisionar vamal) şi Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale.

Mironescu pretindea bani pentru funcţii în PDL

în La data de 3 iunie 2010, Laurenţiu Mironescu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 RON pentru ca Mironescu Laurenţiu să câştige o funcţie de conducere la nivelul respectivei organizaţii politice. După ce Pilcă Aurelian-Cătălin a promis că îi va da suma de bani cerută, la data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Mironescu Laurenţiu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei.

În schimbul sumei de bani plătite de Pilcă Aurelian-Cătălin, Mironescu Laurenţiu a promis să îşi folosească influenţa politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilcă Aurelian-Cătălin să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., urmând ca acesta să lase locul unei persoane alese de Pilcă Aurelian-Cătălin şi de către ceilalţi membri ai grupului infracţional.

În cursul anului 2010, Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare şi leader al grupului infracţional, s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Tudoran Dragoş Iulian şi Ţiripan Valentin şi a intervenit la Durbac Liviu, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a facilita efectuarea de operaţiuni ilicite de import de mărfuri subevaluate de către o societate comercială. De asemenea, în data de 22 octombrie 2010, Eugen Bogatu a ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Dodu Marin şi Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să îşi achite „taxele” către membrii grupului infracţional.

În perioada 2010-2011, inculpaţii Cadîr Sunai, director al D.R.A.O.V. Constanţa, Durbac Liviu, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Bratu Liviu Costel, în calitate de adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat descris mai sus prin folosirea în mod discreţionar a funcţiilor publice deţinute.

La rândul său, Olteanu Claudiu-Constantin, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, atât singur, cât şi împreună cu subordonaţii săi Milea Adrian şi Roşculeţ Valentin, prin intermediul comisionarului Tudoran Dragoş Iulian, a pretins diverse sume de bani de la mai mulţi intermediari vamali şi importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai şi Catargiu Laurenţiu. Banii au fost pretinşi atât în scopul de a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi de a permite intrarea în ţară, în mod ilegal, a unor containere cu mărfuri din import, cât şi în scopul de a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, prin procesarea respectivelor containere, permiţând accesul lor în ţară, în loc să fie blocate în vamă fără vreun temei legal plauzibil.

De asemenea, în schimbul unor sume de bani provenind de la comisionarii vamali Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin şi Budăi Sorin, Olteanu Claudiu Constantin a pus la dispoziţia membrilor grupului informaţiile necesare desfăşurării activităţilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Didilescu Ioan-Dan, inspector vamal în cadrul D.J.A.O.V. Constanţa, a pretins de la Iordănescu Marian-Ionuţ, comisionar vamal în cadrul S.C. Marinco S.R.L., diverse sume de bani în scopurile menţionate mai sus.

În lunile iunie şi septembrie 2010, inculpatul Pătraşcu Adrian Sorin, ofiţer de poliţie, comandantul „Grupului de nave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (I.G.P.F.), a pus la dispoziţia inculpaţilor Guo Ning, comerciant chinez şi Ţiripan Valentin, comisionar vamal, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L., informaţii confidenţiale deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi de natură să le protejeze acestora activitatea infracţională. În schimb, acesta a primit mărfuri importate din China şi băuturi alcoolice.

La data de 16 februarie 2011, inculpatul Scrioşteanu Ionuţ Marius, şef al Biroului Vamal Slobozia, a primit de la Tudoran Dragoş-Iulian suma de 5.700 USD, colectată de la un client al S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanţa, pentru a încheia în mod ilegal 6 operaţiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia.

În perioada de referinţă, comisionarii vamali: Pilcă Aurelian Cătălin, Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin (personal sau împreună cu Ciobanu Mihai, intermediar vamal), Budăi Sorin, Iordănescu Marian-Ionuţ şi Păun Corneliu au avut rolul de a intermedia activitatea de dare şi luare de mită între funcţionarii publici cu atribuţii de control din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi beneficiarii acestor activităţi de introducere în ţară de mărfuri în mod ilegal (cum ar fi inculpaţii Catargiu Laurenţiu, Dodu Marin, Ali Amer, Zhang Quing, Mohamad Rouchdi). Spre exemplu, inculpatul Budăi Sorin s-a angajat să remită inculpatului Bogatu Eugen importante sume de bani de la Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, în condiţiile în care respectivii bani erau parţial destinaţi şi lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru permiterea intrării în ţară a unor containere cu mărfuri introduse în vamă.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy