Dezvoltarea de proiecte imobiliare, explozie în primele 9 luni

locuinte noi
locuinte noi

 Sectoarele industrial, logistică şi de birouri din Capitală au fost motoarele pieţei de dezvoltare de proiecte imobiliare în primele nouă luni ale anului, în timp ce retailul a înregistrat cel mai redus ritm de creştere din punct de vedere al proiectelor livrate în acest interval, se arată într-un raport de specialitate remis miercuri.

Pe piaţa industrială din România au fost livrate, în perioada ianuarie - septembrie 2017, proiecte de peste 215.000 de metri pătraţi, din care 187.000 de metri pătraţi doar în Bucureşti. Restul, de 28.100 metri pătraţi, este localizat în zona centrală a României. În aceste condiţii, stocul din România a depăşit 2,9 milioane de metri pătraţi. Potrivit celui mai recent raport de piaţă publicat de JLL, Bucharest City Report, până la sfârşitul anului au mai fost anunţate proiecte totalizând 140.400 metri pătraţi, la Bucureşti, Timişoara şi Roman, stocul modern din România urmând să depăşească borna de 3 milioane de metri pătraţi.

Pe piaţa de birouri, în perioada analizată, în Bucureşti, dezvoltatorii au livrat proiecte cu o suprafaţă totală de 114.200 metri pătraţi. Zona de Centru-Vest a beneficiat de cea mai mare suprafaţă de birouri livrată în acest an, cu 64.200 metri pătraţi, în două proiecte, iar prin finalizarea primei faze a Timpuri Noi Square (33.000 metri pătraţi), zona de sud este pe locul secund din punct de vedere al stocului nou pus pe piaţă în primele 9 luni. Stocul de birouri din Bucureşti a crescut la 2,5 milioane de metri pătraţi. În ultimul trimestru din acest an urmează să mai fie livrat un singur proiect de mari dimensiuni în Bucureşti, de 29.000 metri pătraţi, Globalworth Campus faza 1, în zona Dimitrie Pompeiu. Primele nouă luni din 2017 au fost foarte sărace în livrări de proiecte de retail, fiind finalizată doar extinderea cu 11.000 de metri pătraţi a centrului comercial Sun Plaza. Până la finele anului însă, stocul va creşte cu 60.000 metri pătraţi, în trei proiecte, toate dezvoltate de NEPI. Unul dintre acestea este proiect nou - Râmnicu Vâlcea Mall (28.000 metri pătraţi), iar două extinderi ale unor centre comerciale existente, din Galaţi şi Sibiu.

Stocul de spaţii comerciale moderne din România este estimat la 3,05 milioane de metri pătraţi, din care 1,11 milioane metri pătraţi în Bucureşti. Pe piaţa de investiţii, sectorul de retail a fost însă vedeta, cumulând 60% din volumul tranzacţionat în primele nouă luni. Sectorul a fost propulsat de achiziţia a 50% din portofoliul de retail şi de birouri a Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iaşi, Iulius Mall Timisoara şi Iulius Mall Suceava şi trei clădiri de birouri) de către grupul sud-african Atterbury. Aceasta este prima investiţie a fondului sud-african în România. În primele 9 luni din 2017, piaţa de investiţii din România a ajuns la 610 milioane euro, o valoare cu aproape 44% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului 2016 (423 milioane de euro). Numărul tranzacţiilor a crescut, dar valoarea medie s-a menţinut la aproximativ 25 milioane de euro. Achiziţiile de clădiri de birouri au reprezentat 25% din totalul tranzacţionat, acestea fiind urmate de industrial şi hoteluri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel