Demiterea șefului STS, Marcel Opriș, a doua oară pe masa CSAT

Premierul Victor Ponta a cerut Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în calitate de vicepreședinte al structurii, demiterea din funcție a șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, în urma operațiunii "eșuate" de căutare și salvare din munții Apuseni. Membrii CSAT au mai dezbătut o astfel de solicitare în vara lui 2012, dar generalul Opriș și-a păstrat funcția, singura urmare a ședinței respective fiind un scandal politic.

Opriș a fost numit director al STS, în 2005, de către Traian Băsescu, care l-a avansat apoi la gradul de general (general de brigadă, general-maior și general locotenent).

În timpul suspendării președintelui, din 2012, șeful STS a fost acuzat că a instalat o linie comunicații speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu, care lucra atunci la strategiile electorale dintr-un garaj. Opriș a fost audiat în Comisia de Apărare a Senatului, unde a explicat că STS a procedat în conformitate cu prevederile legale în vigoare în cazul instalării unui sistem de telecomunicații la sediul de campanie al președintelui suspendat.

Președintele interimar al României, Crin Antonescu, a propus CSAT demiterea din funcție a lui Marcel Opriș. Dar în CSAT este nevoie de consens pentru a aproba o demitere, ceea ce nu s-a reușit în cazul șefului STS. Antonescu a hotărât să dezvăluie cum s-a votat în ședința secretă a Consiliului, spunând că a existat un singur vot împotriva demiterii, cel al consilierului prezidențial Iulian Fota.

Fota a refuzat să răspundă presei dacă a fost, într-adevăr, singurul care i-a ținut partea lui Opriș. A venit în schimb cu o declarație considerată de mulți ciudată. "Trebuia să sancţionăm un om, respectiv pe generalul Marcel Opriş prin demitere, şi vreau să spun că în cariera unui militar demiterea este o chestiune foarte gravă", spunea Fota.

Ulterior, președintele suspendat Traian Băsescu l-a acuzat de Antonescu de minciună, spunând că au existat cinci oameni în CSAT care s-au opus demiterii lui Opriș. El a adăugat că USL dorea înlăturarea generalului pentru că nu a colaborat cu ei în vederea fraudării referendumului.

Voturile lui Băsescu și Fota

Demiterea lui Marcel Opriș va fi dezbătută la următoarea ședință CSAT. Din Consiliu fac parte președintele României, premierul, ministrul Apărării Naționale, ministrul de Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiției, ministrul Economiei, ministrul Finanțelor Publice, directorul SRI, directorul SIE, șeful Statului Major General, consilierul prezidențial pentru securitate națională și secretarul CSAT.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, a declarat a doua zi după producerea accidentului aviatic din Apuseni că salvamontiștii care au participat la operațiunea de căutare au fost coordonați de ISU și dirijați spre piste greșite pe baza coordonatelor GPS eronate, comunicate de STS. Serviciul a dat un comunicat sec în dimineața zilei care a urmat tragediei, pentru a preciza că au fost îndeplinite toate procedurile legale în cazul unor asemenea dezastre.

Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al STS, a explicat, marți seara, într-o intervenție telefonică la România Tv, că rolul structurii de telecomunicații este de a prelua coordonatele primite de la celula operatorului de telefonie mobilă și de a le transmite mai departe serviciilor de intervenții. STS nu interpretează datele, nu face hărțile, iar suprafața foarte mare a arealului de căutare se datorează amplasării dispersate a celulelor operatorului de telefonie mobilă, a mai arătat Fulea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel