Cum se eutanasiază câinii și ce se întâmplă cu organismul lor. Medic veterinar: "Nu eutanasia salvează România, ci uciderea nedureroasă"

Medicul veterinar Liviu Găiță a explicat cum se va realiza eutanasia câinilor maidanezi, care sunt metodele acceptabile, dar și cele neacceptabile și cum reacționează organismul câinelui. Medicul subliniază că metoda găsită de politicienii români nu poate fi numită în termeni medicali eutanasie, ci ucidere nedureroasă. Adaugă că este "o soluție expeditivă".

Liviu Găiță, medic veterinar la clinica Ortovet, scrie că primesțe foarte multe apeluri în care deținătorii de animale de companie cer ca acestea să fie eutanasiate, însă "peste 80% dintre aceste comunicări se blochează prin insistența noastră că, de fapt, cazurile respective necesită evaluare medicală și tratament medical, iar nu eutanasie <<la cererea clientului>>".

Metode de eutanasie

În contextul actualei cererii, venite din partea cetățenilor și a politicienilor, ca toți câinii să fie eutanasiați, medicul scrie, pe  site-ul lapunkt.ro, următoarele metode de eutanasie:

* "metode acceptabile: barbiturice, anestezice inhalante, dioxid de carbon, monoxid de carbon, clorura de potasiu în asociere cu anestezia generală";

* "metode conționat acceptabile: azot, argon, bolțul captiv penetrant, electrocutarea, T-61 in asociere cu anestezia obligatorie";

* "metode neacceptabile pentru eutanasie (listă ne-exclusivă): embolia cu aer, lovitura la nivelul capului, arderea, cloralhidratul, cloroformul, cianuri, decompresia, înecul, sângerarea, formalina, produse și solvenți din gospodărie, hipotermia, agenți blocanți neuromusculari (nicotina, sulfatul de magneziu, clorura de potasiu, toți agenții curariformi), înghețarea rapidă, asfixierea, stricnina, asomarea (cu excepția animalelor nou născute).".

Legea pro-eutanasie, constituțională?

Pentru a limita abuzurile și acuzațiile de abuz, Colegiul Medicilor Veterinari a stabilit o listă a bolilor incurabile la câini. Maidanezii pot fi eutanasiați doar după ce medicul, în urma unui control medical stabilește că pacientul dă semne de suferință fizică intensă sau când există o certitudine medicală rezonabilă că suferă de o afecțiune neremediabilă medical. Însă, aceasta ar urma să fie schimbat pentru ca "eutanasia" maidanezilor să fie legală. Curtea Constituțională a României a mai declarat o dată legea pro-eutanasie neconstituțională, însă de această dată există bănuiala că nu va fi contestată. De subliniat este că România și statele membre UE au semnat Legea 9/2008, emanată de Convenţia Europeană pentru Animalele de Companie, lege care interzice eutanasia, rele tratamente și cruzimea împotriva animalelor.

[caption id="attachment_364086" align="aligncenter" width="640"] Medicul Veterinar Liviu Găiță
Sursă foto: Facebook ORTOVET[/caption]

Nu eutanasia salvează România, ci uciderea nedureroasă

În baza argumentelor menționate, medicul Liviu Găiță este de părere că actuala lege, care tocmai a fost adoptată în plen cu privire la câinii maidanezi, poate folosi termenul de "ucidere nedureroasă, pentru a o distinge de eutanasie, care se face în interesul pacientului". El subliniază că așa-numită eutanasie este "o soluție expeditivă, pentru o scurtătură sau „cale regală” în rezolvarea oricărei probleme care este presantă, dar complicată".

Cum se realizează

Medicul a explicat cum se realizează eutanasia și ce schimbări au loc în organism. El a precizat: "Eutanasia efectuată conform exigențelor medicale induce întâi blocarea capacității organismului de a percepe durerea și apoi oprește funcțiile vitale, sau realizează simultan cele două obiective, într-un timp cât mai scurt. Mijloacele de eutanasie agreate de medicii veterinari variază, deoarece țin cont de particularitățile de reacție ale fiecărei specii la diverși factori chimici sau mecanici, dar și de particularitățile legate de posibilitatea practică de administrare a procedurii".

Cum reacționează organismul câinelui

Liviu Găiță a adăugat: "Câinele, când este eutanasiat, moare. Moartea organismului este definită la fel la toate mamiferele – om, câine, șoarece sau delfin – prin încetarea funcțiilor vitale: respirația și contracțiile inimii. Oprirea acestora generează prompt hipoxia, insuficienta oxigenare la nivelul tuturor țesuturilor, aduse în imposibilitatea de a susține energetic procesele biochimice, astfel încât apar stări modificate toxic ale celulelor și, progresiv, în câteva zeci de minute, se instalazează și moartea celulară, la nivelul majorității celor aproximativ 1013 celule care alcătuiesc corpul unui mamifer. Continuă, modificat, viața unora dintre microorganismele saprofite care trăiesc în tubul digestiv și pe piele, care fac parte din corpul mamiferului dar nu provin genetic din aceeași celulă ou originară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel