Cum a fost găsită Iulia Ionescu, olimpica fugită la mănăstire. Care a fost elementul cheie

iulia_ionescu_dcnews
iulia_ionescu_dcnews

Două schimbări au făcut ca operațiunea de căutare a Iuliei Ionescu să fie un succes, spre deosebire de localizarea avionului căzut în Apuseni. În ciuda declarațiilor oficiale, se pare că minora s-ar fi putut ascunde la o mănăstire. Astfel, în lipsa unui contact inițiat de fată, familia putea trăi drama dispariției, ani de zile. Poliția sectorului 5, unde a fost raportată dispariția, avea de eliminat  cele mai îngrozitoare ipoteze. Minora putea fi răpită, violată sau omorâtă, putea fi un accident sau o sinucidere.

Mediatizarea cazului a ajutat ancheta, dar a și încurcat investigatorii, care puteau fi  îndreptați pe  sute de piste false. De menționat că în momentul în care dispariția Iuliei Ionescu a devenit un caz de presă, fata era deja într-un așezământ monahal. Nu au mai apărut martori credibili, nimeni nu a putut furniza date relevante. Firesc, fiindcă imaginea unei fete oarecare nu este reținută, iar după ce s-a dat alarma fugara nu a mai părăsit mănăstirea.

Intervenția lui Oprea-element cheie

Elementul cheie pentru succesul oprațiunii a fost decizia ministrului interimar de Interne, Gabriel Oprea, de a constitui un punct de comandă, așa numita celulă de criză, la Poliția Capitalei, cu sprijinul unor agenți de la IGPR.

Analiza imaginilor de pe camerele de supraveghere a permis specialiștilor să constate că fata nu era amenințată sau constrânsă, eliminând ipoteza răpirii sau a unei alte acțiuni violente. Pe baza informațiilor primite de la anturaj și a profilului psihologic conturat, anchetatorii au emis ipoteza că minora se îndreaptă, sau se află, într-o mănăstire. Regulile așezămintelor monahale permit alegerea, la 16 ani, și intrarea efectivă în viața monahală, la 18. Cum tradiția este încă puternică (fostul Patriarh a intrat la 12 ani la mănăstire) în unele cazuri se mai încalcă regulamentul.

Ca urmare, s-a luat legătura cu reprezentanți BOR, la cel mai înalt nivel, solicitându-se o circulară care să reamintească stareților că au obligația să nu adăpostească minori, fără aprobarea părinților. Așezămintele monahale din jurul Capitalei au negat vehement că ar ascunde o fată de 15 ani și opt luni, fugită de acasă. Și familia a lansat un comunicat de presă, în care a negat  vehement ipoteza că Iulia s-a refugiat la mănăstire, așa că lucrurile păreau ajunse într-un punct mort.

Opt agenți au recuperat-o, în trenul care mergea spre Bacău

Intensa mediatizare a cazului a avut ecou dincolo de zidurile mănăstirii. Iulia și-a sunat mama, pentru a o liniști și a-și lua rămas bun de la familie. I-a spus că îi pare rău că a supărat-o și că acum este bine. Cum celula de criză solicitase sprijinul SRI, telefoanele apropiaților erau monitorizate, așa că apelul a putut fi localizat.  S-a descoperit că fata se află într-o mănăstire din județul Suceava.

Nu știm dacă apelul Patriarhiei sau scadalul mediatic a făcut ca personalul mănăstirii să-și schimbe atitudinea. Surse DC News au declarat că s-au stabilit contacte între anchetatori și clerici, care au hotărât să o ducă la gară pe fată. O persoană în haine monahale, a cărei identitate este în curs de investigare, a condus-o, într-adevăr pe Iulia la stația CFR. Cel puțin opt agenți au fost plasați în cele două vagoane ”românești” ale unui tren cu șase vagoane, venit din Rusia.  Fata se îndrepta spre Bacău. De la Focșani, a mers cu o mașină de Poliție la IGPR, unde a fost chemată mama acesteia. Iulia a fost cooperantă cu agenții și cu psihologul care o asistă. Atât familiei, cât și elevei i s-a oferit asistență psihologică pentru a depăși șocul emoțional al acestor zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel