Urmărește emisiunea live


Criză Venezuela. SUA și Rusia, la un pas de conflict? Moscova oferă asigurări

serghei lavrov
serghei lavrov

Situaţia din Venezuela nu va conduce la repetarea 'crizei rachetelor' din 1962 în Cuba, care a pus pe picior de confruntare Rusia şi SUA, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-un interviu publicat miercuri de ziarul Moskovski Komsmoleţ, citat de agenţiile de presă EFE şi TASS.

Aşa-numita criză a rachetelor, cunoscută în Rusia drept 'criza din Caraibe', iar în Cuba 'criza din octombrie', a plasat lumea în pragul unui război nuclear după ce URSS a instalat în insulă rachete nucleare capabile să atingă Washingtonul.

'Nu cred că criza din Caraibe se va repeta acum', a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit lui Lavrov, 'chiar şi ţările care s-au reunit în aşa-numitul Grup de la Lima şi care insistă că soluţia la criza venezueleană o reprezintă plecarea lui Nicolas Maduro au devenit foarte îngrijorate de îndată ce SUA au anunţat că toate variantele sunt pe masă, inclusiv intervenţia militară'.

'Vă garantez că dacă are loc o încercare de intervenţie militară, marea majoritate a ţărilor din America Latină se va exprima imediat şi în mod categoric împotrivă şi va respinge această variantă', a spus el.

Evocând prezenţa militarilor ruşi în ţara din Caraibe, Lavrov a afirmat că Moscova 'nu intenţionează deloc' să transforme Venezuela într-o a doua Sirie.

'Există un acord semnat în 2001 cu Hugo Chavez (privind cooperarea tehnico-militară între cele două ţări). Acesta a fost ratificat de Adunarea Naţională, (prezenţa militarilor ruşi) este total legală şi corespunde tuturor prevederilor Constituţiei Venezuelei', susţine ministrul Lavrov.

Zeci de soldați ruși, în Venezuela

Şeful diplomaţiei ruse a indicat faptul că, în cadrul acestui acord, Rusia a livrat echipament tehnico-militar Venezuelei. 'Acesta necesită mentenanţă. Acum a venit momentul pentru a efectua aceste lucrări. Nu este nimic mai mult decât atât', a insistat el.

La sfârşitul lunii martie, Rusia a trimis în Venezuela două avioane cu circa 100 de soldaţi, sub comanda generalul-maiorului Vasili Tonkoşkurov, şeful forţelor terestre ruse.

SUA au calificat această desfăşurare drept o 'ameninţare directă' şi au declarat că intenţionează să-şi 'apere' şi să-şi 'protejeze' interesele în regiune.

La rândul său, deputatul în Duma de Stat (camera inferioară) din partea peninsulei Crimeea anexate, Mihail Şeremet, a afirmat miercuri că tocmai SUA sunt cele care contribuie la provocarea 'unei a doua crize în Caraibe', potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, prin intenţia lor de a consolida prezenţa militară a NATO în Marea Neagră, pentru a garanta trecerea liberă a navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, şi unde în noiembrie trecut s-a înregistrat primul atac naval rusesc împotriva a trei nave militare aparţinând Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel