Clădire istorică din Cluj în prag de prăbușire

Sursă foto: Cluju.ro
Sursă foto: Cluju.ro

O clădire istorică din Cluj, Palatul Sebestyen, este în prag de prăbușire, în ciuda a ceea ce reprezintă pentru comunitatea locală și pentru patrimoniu. 

Construit la începutul secolului al XX-lea de către antreprenorul de succes al acelor vremuri, David Sebestyen, imobilul situat pe strada Universității, nr. 3 din municipiul Cluj Napoca, cunoscut sub denumirea de Palatul Sebestyen, reprezintă de mai bine de 100 ani un important edificiu cultural și istoric al comunității clujene, scrie Cluju.ro

Acesta a fost declarat de Ministerul Culturii și Identității Naționale monument istoric și, în consecință, recunoscut ca fiind parte din patrimoniul cultural de interes local al municipiului Cluj Napoca. 

Decorațiunile și ascensorul datează de la construirea clădirii

Valoarea sa artistică și culturală este dată, pe de-o parte, de stilul arhitectural pe care îl poartă, specific primei jumătăți a secolului al XX-lea, respectiv decorarea acestuia în stilul seccession, un curent nou adoptat de artiștii vienezi ai acelor vremuri și care se desprinde din ceea ce istoricii vor numi mai târziu stilul Art Nouveau, dominant în întreaga Europă pentru perioada de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, Palatul Sebestyen, pe lângă faptul că păstrează amprenta originală a vremurilor în care a fost construit, prin conservarea intactă a numeroaselor decorațiuni interioare și exterioare (vitralii, ornamente, ascensor, ș.a – datând de la momentul construirii imobilului), impresionează și prin istoria care s-a conturat în jurul său, pornind de la povestea familiei al cărei nume îl poartă, respectiv familia Sebestyen. Membrii acestei familii, de origine evreiască, au avut un destin tragic, fatalist, foarte puțini supraviețuind Holocaustului și ajungând în anii grei ai regimului comunist, când, în decembrie 1989, în proximitatea Palatului au fost uciși mai mulți revoluționari tineri care luptau pentru libertatea și democrația de azi.

Edificiu al luxului în prag de prăbușire

Desigur că istoria Palatului nu este legată doar de evenimente tragice, acesta fiind cunoscut în mintea colectivă clujeană ca fiind locul de vază ce a găzduit și găzduiește și azi apartamente de lux, magazine, un fost cinematograf (cu denumirea inițială Select, Cinematograful Tineretului, iar după 1990 Cinema Arta, până în anul 2012 fiind cel mai longeviv cinematograf din România), sediile unor instituții (redacția revistei Tribuna, Uniunea Scriitorilor Filiala Cluj, Uniunea Artiștilor Plastici filiala Cluj), o librărie (Cioflec în perioada interbelică, Cartea Rusă în perioada comunistă, iar mai târziu Librăria Universității). În definitiv, Palatul Sebestyen face parte din ansamblul urban ce alcătuiește azi „Centrul Istoric al Clujului”, alături de alte edificii istorice cu aceeași valoare culturală și artistică impresionantă, precum Palatul Justiției, Clădirea Universității Babeș-Bolyai, Palatul Primăriei Cluj Napoca, etc. și care reprezintă cu succes principalele atracții turistice ale acestui oraș.

Începând cu anul 2020, imobilul face obiectul unor dispute litigioase controversate, care în prezent se află pe rolul instanțelor clujene. Totul a pornit de la intenția proprietarilor spațiilor situate în podul imobilului de a efectua diverse lucrări de amenajare apartamente la mansardă. Pentru astfel de lucrări este nevoie în prealabil de acordul expres al celorlați proprietari de apartamente de la nivelurile inferioare ale imobilului.

Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel