Chirie sau credit ipotecar? Iancu Guda, sfat pentru români: Cei care erau la gradul maxim de îndatorare au ajuns să plătească aproape dublu. Preţurile erau supraevaluate, o să mai scadă

Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels

Iancu Guda, analist economic, spune că preţurile imobiliarelor vor continua să scadă în următorul an, motiv pentru care îi sfătuieşte pe românii care vor un credit ipotecar să mai aştepte, pentru a evita plata unor dobânzi prea mari. 

La creditele ipotecare noi, dobânda medie a urcat în luna martie la 8,37%, conform Digi24. În 2022, aceasta era sub 8%, iar în decembrie 2021 era la 4%. 

Întrebat de ce a scăzut apetitul românilor pentru credite ipotecare, Iancu Guda a spus că "probabil din cauza faptului că nu se mai încadrează, chiar dacă ar vrea. Nevoia a rămas, dar cererea solvabilă scade. Să ne gândim ce s-a întâmplat cu clienţii care erau deja la gradul maxim de îndatorare, de 40%, iar în condiţiile creşterii inflaţiei au ajuns să plătească rate de aproape două ori mai mari, deci un grad de îndatorare de aproape 80%. Sigur, băncile au fost flexibile, au reeşalonat, rescadenţat, au migrat creditele pe dobândă fixă, dovadă că rata creditelor neperformante este sub 3%, minim istoric. 

Acum, este clar că cererea solvabilă este în scădere, ceea ce face ca, într-un raport de cerere-ofertă, să se ajungă la scăderea preţurilor la imobiliare. Vedem în piaţă că preţurile cerute de vânzători au o scădere de 7%, iar probabil că la notar preţurile au o scădere de 10%. Se întâmplă ce spuneam de mai mult timp, că preţurile la imobiliare erau oricum supraevaluate şi trebuie să scadă. Iar acum vedem această tendinţă care se confirmă. Dezvoltatorii au început să ofere tot felul de anexe la vânzare, cum ar fi bucătării mobilate sau loc de parcare gratuit, astfel încât să nu scadă preţul şi să nu dea un semnal de scădere al indicelui de preţuri. Dar imobiliarele sunt în scădere. Şi de fapt este o corecţie, nu o scădere. 

Raportat la chiria care se putea încasa, investiţia în imobiliare este şi a fost foarte proastă, randamentul fiind de 4%. Până şi depozitele dau un câştig dublu". 

Preţurile imobiliarelor vor continua să scadă, anunţă Iancu Guda

"Eu le-am tot recomandat oamenilor că dacă rămân în chirie, faţă de un credit este acelaşi lucru în următorii trei ani, pentru că dobânda din primii trei ani reprezintă aproape 95% din rata plătită. Dacă stai în chirie, toţi banii se duc la proprietar, dar dacă ai credit, peste 95% din bani se duc pe dobândă. Faptul că se vede trendul de scădere al preţurilor la imobiliare va permite cumpărarea mai ieftină, la dobânzi mai mici. Probabil la anul vom vedea inflaţie sub 10%, deci şi dobânzi mai mici. 

Cred că băncile vor fi mai atente pe portofoliul existent, vor fi mai flexibile pentru a sprijini clienţii existenţi, pentru a nu se duce la alte bănci. Pe de altă parte, dezvoltatorii o să aibă presiuni pe profitabilitate, din cauza scăderii preţurilor. Cei foarte îndatoraţi ar putea avea chiar probleme de continuare a activităţii, iar asta îi va face doar mai disperaţi, şi vor dori să vândă şi mai ieftin", a mai precizat Iancu Guda.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel