Care sunt victimele războiului informatic în România. Interviu cu un director al liderului global al pieței de cibersecuritate

 Antonio Forzieri, directorul diviziei de cibersecuritate al celui mai important jucător pe piața de profil, a făcut o scurtă vizită în România. Într-un interviu exclusiv pentru DC News, directorul Symantec a prezentat câteva date despre atacurile cibernetice cu care se confruntă companiile private, dar și sistemul public. Anul 2013 a înregistrat un record al atacurilor informatice, iar 2014 se anunță, de asemenea, un an dificil. Forzieri a explicat de ce sunt vizate atât companii mari, cât și IMM-uri, care este distribuția atacurilor, în funcție de industriile implicate, și cum se plasează România pe frontul cibernetic global.

-A fost 2013 un an de foc în războiul cibernetic?

-De-a lungul anului 2013, Symantec a remarcat mai multe atacuri targetate, cu diferite obiective. Principalele obiective ale acestor atacuri au fost spionajul şi sabotajul. În luna noiembrie 2013, Symantec a observat o creştere a numărului de atacuri targetate faţă de luna anterioară, ba chiar o depăşire a numărului record de atacuri înregistrat atât în noiembrie 2011, cât şi în noiembrie 2012.

-Sunt atacate marile firme?

-Principala ţintă ale acestor campanii sunt organizaţiile mari, cu peste 2.500 de angajaţi. Acestea reprezintă 39% din numărul atacurilor. Totuşi, şi organizaţiile mici, sub 250 de angajaţi, sunt, la rândul lor, o ţintă a acestor campanii, reprezentând 29,6% din total. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atât din cauză că organizaţiile mici au mai puţini bani de investit în tehnologii de protecţie, cât şi din cauză că atacatorii, în general, se îndreaptă către lanţul de aprovizionare a marilor organizaţii, lanţ care, întotdeauna, include companii mici.

-Care au fost principalele ținte vizate de atacuri?

-Principalii clienţi ţintiţi sunt din zona de companii de contabilitate, din Sănătate şi Educaţie (20,3%), urmate de cele din HORECA (18,8%) şi de cele din sectorul public (15,3%). Cele financiare sunt abia pe locul al patrulea, primind 13,2% dintre atacuri. Mai multe date sunt disponibile în raportul nostru lunar pe luna noiembrie.

Pentru a citi raportul Symantec, click aici.

-Care este prognoza pentru 2014?

-Tendinţa acestor atacuri informatice a crescut rapid şi, pentru 2014, Symantec se aşteaptă la o creştere a numărului e atacuri targetate complexe, mai ales asupra sectorului public şi a industriilor financiare. Mai mult, conceptul “Internet of Things” va începe să joace un rol important, mărind suprafaţa asupra căreia vor avea loc atacuri.

-Ce face Symantec în războiul informaţional? 

-Symantec, în calitate de lider în spaţiul securităţii cibernetice, oferă o gamă largă de soluţii ce pot ajuta clienţii să prevină, să detecteze şi să remedieze ameninţările cibernetice. Tehnologiile Symantec sunt într-o continuă evoluţie, pentru a oferi o protecţie mai bună clienţilor noştri. Noi soluţii sau funcţii precum DISARM (inclusă în noul nostru Symantec Messaging Gateway) îi va ajuta pe clienţi să se protejeze împotriva ameninţărilor avansate persistente. Mai mult, Symantec ajută organizaţiile publice să aibă vizibilitatea potrivită şi să lupte împotriva ameninţările cibernetice noi. Symantec Global Intelligence Network (SIN) este cea mai mare şi cea mai precisă reţea de informaţii ce poate oferi clienţilor vizibilitate completă asupra a ceea ce se întâmplă pe internet. Aşa cum spunea Orlikowski (de la MIT): “Awareness is Everything”, Symantec poate oferi nu doar cea mai bună vizibilitate asupra peisajului web şi a noilor ameninţări, ci poate, de asemenea, să investigheze cu foarte mare precizie aceste atacuri şi îi poate ajuta pe clienţi să îşi protejeze activele.

-Aveți specialişti  români care lucrează pentru Symantec?

-Symantec este o companie multinaţională. În echipele noastre de investigaţii ale atacurilor avem şi angajaţi români ce lucrează împreună cu cei mai străluciţi colegi ai noştri din regiunea EMEA pentru a analiza noi ameninţări şi pentru a ne ajuta clienţii să fie în permanenţă protejaţi.

-Este România o piață în dezvoltare?

-România este o ţară care, în prezent, îşi dezvoltă şi mai mult conexiunile broadband şi infrastructura de e-guvernare. Prin urmare, cetăţenii români vor beneficia de şi mai multe servicii şi conţinut online. În acest sens, România e o ţară cu foarte mult potenţial. Are potenţialul de a construi o infrastructură astfel încât să beneficieze de noile tendinţe din zona de cloud şi mobilitate fără să-şi compromită securitatea cibernetică, ceea ce, cu siguranţă, va deveni o problemă tot mai mare pe măsură ce creşte gradul de penetrare al broadband-ului.

-Veți produce în România?

-Symantec este o companie cu afaceri în toate ţările, prin colaborări cu jucătorii locali din industrie. Symantec colaborează, pregăteşte şi oferă cunoştinţe şi know-how şi, într-un final, creează un ecosistem în jurul tehnologiilor şi partenerilor săi. Lucrăm cu parteneri locali foarte pregătiţi, astfel încât tehnologiile şi serviciile de securitate să fie implementate urmând un proces corect. Vorbim de mai mult , nu doar de activităţi de vânzări de produse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel