Urmărește emisiunea live


Badea (BNR): Sistemul financiar din România are resurse, dar acest lucru nu e suficient

Persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii sunt eligibile
Persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii sunt eligibile

Sistemul financiar din România are resurse să reziste şi să contribuie la susţinerea efortului de relansare economică, dar acest lucru nu este suficient, a declarat Leonardo Badea, viceguvernator Banca Naţională a România (BNR), într-o dezbatere de trustul DCNews.

Trustul DCMedia Group a organizat, marți, dezbaterea online cu titlul 'Upgrade România - Planul de repornire a economiei', moderată de Elena Cristian.

'Putem spune că, în acest moment, la nivelul sistemului bancar din România avem o rată a fondurilor proprii totale de 22,8%, la finalul lunii iunie 2020, faţă de 18,3% media UE care era în martie 2020. Rata fondurilor proprii de nivel 1 era de 20,7% faţă de 15,8%, media europeană. Comparativ cu decembrie 2019, volumul fondurilor proprii s-a majorat cu 0,2% în contextul respectării de către bănci a recomandărilor făcute de către noi privind nedistribuirea dividendelor din profitul realizat. Dacă stăm să analizăm rata creditelor neperformante, ea s-a situat la 4,3% în iunie 2020, de la 4,4% în luna anterioară, după ce în primele cinci luni s-a menţinut în jurul valorii de 4%. Media europeană este de 3%, dar suntem în jurul mediei europene. Gradul de acoperire a creditelor neperformante în sectorul bancar s-a consolidat în această perioadă fiind de 63%, în iulie, pornind de la o valoare de referinţă de 58,7%, în februarie, sau 57,1%, în iulie 2019. Indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate se situa la valoarea de 268,43%, la finalul lunii iulie, comparativ cu 256,66% în luna februarie, în timp ce media europeană este în jur de 148%, a spus Badea.

Sistemul financiar din România are resurse ca să reziste şi să contribuie la susţinerea efortului de relansare economică, dar acest lucru nu este suficient. Avem aici nevoie de mult mai multe lucruri, de o simbioză între ceea ce se realizează la nivelul politicilor publice prin politici fiscale şi bugetare şi ceea ce putem noi să facem la nivelul Băncii Naţionale a României prin politici monetare', a subliniat Badea.

Pachetele stimulative trebuie aplicate de către autoritățile publice

Oficialul BNR a arătat, în context, faptul că, la nivel global există o preocupare pentru a găsi măsuri de a încuraja pachete stimulative care să fie aplicate de autorităţile publice. 'La nivel global există o preocupare de a găsi măsuri de a încuraja pachete stimulative care să fie aplicate de autorităţile publice şi pentru a reuşi să predicţioneze situaţia de criză. Este adevărat că toate aceste lucruri sunt privite cu maxim realism. Nu trebuie să fim nici pesimişti, să credem că nu există soluţie, dar nu trebuie să fim nici de un optimism debordant şi să spunem că avem soluţii la toate aceste probleme. Totuşi, orice criză economică afectează sectorul financiar mai devreme sau mai târziu, într-o formă sau alta. De aceea, măsurile pentru consolidarea acesteia au fost suplimentate chiar la debutul crizei pandemice prin capitalizarea completă a profiturilor aferente exerciţiului financiar 2019, ca urmare a suspendării plăţilor dividendelor sau ca urmare a programelor de răscumpărare a acţiunii. Efectele pozitive ale acestor măsuri suplimentare sunt deja vizibile la nivelul indicatorilor de soliditate ai sistemului financiar din România', a spus viceguvernatorul Băncii Naţionale. Trustul de presă DC Media Group organizează, marţi, dezbaterea online cu titlul 'Upgrade România - Planul de repornire a economiei', în care sunt abordate teme precum bilanţul economic la şase luni de la declanşarea stării de urgenţă, situaţia reală 'din teren', sursele de finanţare pentru economie şi accesarea banilor europeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel