Avion pilotat de Adrian Iovan, aterizare violentă în zona Apusenilor: la bord, medici de la Fundeni și Elias

avion bn2
avion bn2

Un avion de mici dimensiuni care transporta o echipă medicală s-a prăbușit în urmă cu puțin timp între Abrud și Câmpeni, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, pentru Agerpres. Aparatul de zbor era pilotat de Adrian Iovan. Alte surse spun că avionul nu s-a prăbușit, ci a avut parte de o aterizare forțată violentă.

UPDATE 13: După miezul nopții, adjunctul Salvamont Bihor, Adrian Marin, a confirmat, că pilotul Adrian Iovan a decedat, precizând că mai există o victimă, o studentă rezidentă

UPDATE 12: Două persoane, una de sex masculin și cealaltă se sex feminin, au murit, iar o alta este în stare gravă, a declarat la Antena 3 Hadrian Borcea, medic-șef SMURD Bihor.

UPDATE 11: Dan Mircea Petrescu, din cadrul Salvamont Bihor, a declarat că pilotul este mort şi că avionul "este făcut praf".

"O persoană a fost dusă pe braţe la un drum, iar ceilalţi cinci răniţi au venit pe picioarele lor, însă niciunul nu este bine. Vă daţi seama că este un avion care a căzut. Avionul este făcut praf", a spus Petrescu.

UPDATE 10: Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, a declarat pentru televiziunile de știri că o persoană a murit.

UPDATE 9: Ion Burlui, șef IGSU, a declarat că una dintre persoane este în stop cardio-respirator, în timp ce pilotul sau copilotul a rămas încarcerat. Alt membru al personalului navigant are membrele inferioare fracturate.

UPDATE 8: Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fost găsite în viaţă, două dintre acestea, respectiv pilotul Adrian Iovan şi o studentă, fiind în stare gravă, potrivit unor surse medicale, citate de Mediafax.

UPDATE 7: Un pădurar a găsit avionul în jurul orei 21:25. Echipele de intervenție sunt la 1 km distanță de locul accidentului.

UPDATE 6: Fostul șef al Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota, a declarat că a vorbit la telefon cu unul dintre pasageri, dr. Zamfir de la spitalul Fundeni, care i-a spus că două persoane sunt inconștiente. El s-a arătat revoltat că cinci ore de căutări nu au dat rezultate, deși în avion existau mai multe telefoane smart, care puteau fi localizate.

UPDATE 5: Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea (Cluj), Felician Petruţă, a declarat, luni seară, că informaţiile unde s-ar afla avionul cu cele şapte victime sunt neclare şi că este posibil ca aeronava să se afle în zona Fântânele, spre coada lacului, la 70-80 de kilometri de Pasul Ursoaia. La căutări participă aproximativ 200 de localnici, potrivit Mediafax.

La rândul său, primarul localităţii Beliş, Viorel Crainic, afirmă că în zonă semnalul telefonic este foarte slab. El a mai spus, de asemenea, că temperatura este în jur de 0 grade Celsius.

UPDATE 4: Primele echipe de salvare au ajuns în zona unde s-a produs accidentul. Salvamontiștii caută avionul împreună cu unii săteni, dar misiunea este îngreunată de stratul gros de zăpadă din zona împădurită.

UPDATE 3: La această oră se desfășoară o operațiune de salvare  în munții Apuseni, îngreunată de condițiile de ceață, zona accidentată și lăsarea serii. Într-o intervenție telefonică la Antena 3, directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a precizat că accidentul în care este implicat un aviont de tip Britten-Norman BN-2 Islande, model care se produce din anii '60, a avut loc în jurul orei 16:15.

UPDATE 2: Poliția Cluj susține că nu se cunoaște locul unde se află avionul, dar că acesta este căutat în zona Beliș-Scărișoara.

Șeful Poliției Județene Cluj, Tudor Grindean, a declarat că deocamdată nu se cunoaște locul exact unde se află avionul care s-ar fi prabușit, aeronava fiind căutată în zona Beliș (județul Cluj) - Scarișoara (județul Alba), transmite Mediafax.

UPDATE 1: SMURD Mureș a trimis un elicopter la fața locului, dar a fost forțat să se retragă din zona accidentului, din cauza ceţii, au declarat, pentru Mediafax, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). "Condiţiile meteo nu permit aterizarea, astfel că elicopterul a fost nevoit să se retragă", au spus sursele citate.

Știrea inițială

Avionul de tip BN2 aparţinea Academiei Naţionale de Aviaţie şi transporta organe pentru Agenţia Naţională de Transplant, conform Antena 3. Acesta efectua o cursă București - Oradea.

Șeful Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota, a declarat pentru România TV că la bordul avionului se aflau  4 doctori, un student și doi piloți. Zota a mai spus că, din informațiile sale, aparatul de zbor era condus de Adrian Iovan. Președintele ANT a precizat că toate cele 7 persoane sunt în viață.

Surse Mediafax spun că la bordul aeronavei se afla și purtătorul de cuvânt la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, dar și dr. Zamfir de la spitalul Fundeni.

Adrian Iovan, celebru pentru relația sa cu creatoarea de modă Romanița Iovan, este un pilot cu experiență profesională de aproximativ 30 de ani.

Gheorghe Feneșer, prefect de Alba, a confirmat, în timpul unei intervenții telefonice la România Tv, că avionul avea 7 pasageri. Doi dintre aceștia se află în stare bună, despre ceilalți nu se cunosc informații, a adăugat prefectul.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, a declarat, pentru Agerpres, că în jurul orei 16.30 a fost primit un apel pe numărul de urgență 112 prin care o persoană anunța că avionul s-a prăbușit și că erau șapte persoane la bord. "Persoana respectivă a spus că nu poate vorbi mult la telefon, pentru că acordă primul ajutor. A spus că e un avion de mici dimensiuni cu șapte persoane la bord și că nu poate vorbi pentru că trebuie să acorde primul ajutor. Am trimis echipaje de prim ajutor, avem două mașini 4x4 de prim ajutor. Mai avem și alte echipaje care le urmează", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel