Aproximativ 5000 de sindicalişti din educaţie protestează Piaţa Victoriei

miting-fsli
miting-fsli

Aproximativ 5.000 de sindicalişti din educaţie s-au adunat în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de măsurile luate în ultima perioadă de Guvernul Emil Boc în ceea ce îi priveşte.

Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţau luni că la protest de marţi vor fi prezente aproximativ 10.000 de persoane.

Aproximativ 170 de profesori din Harghita, afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), au plecat în noaptea de luni spre marţi către Capitală pentru a protesta alături de ceilalţi dascăli din ţară, după cum transmite Mediafax.

Astfel, două autobuze cu protestatari au plecat din zona de nord a judeţului Harghita şi din Bălan.  Din zona Odorhei au pornit către Bucureşti trei microbuze cu profesori.  Ultimul microbuz, în care s-au aflat protestatarii din Miercurea Ciuc, a plecat către Capitală în jurul orei 6.00.

Din Harghita vor participa la protestul de la Palatul Cotroceni 80 de profesori sindicalişti de la FEN, iar la cel din Piaţa Victoriei 83 de dascăli afiliaţi la FSLI.  Alte autocare cu sindicalişti sunt aşteptate să ajungă în Piaţa Victoriei.

Liderii sindicali i-au chemat şi pe părinţi, dar şi pe studenţi să se alăture acţiunii, pentru a salva şcoala românească. Preşedintele Federaţiei, Aurel Cornea, a explicat că, după pichetarea din faţa Guvernului, cadrele didactice vor merge în marş pe Calea Victoriei, până la sediile ministerelor Muncii şi Educaţiei, unde vor depune memorii cu revendicările personalului din învăţământ.

Elevii vor participa la activităţi specifice „Zilei Educaţiei“

Întrebat dacă marţi, în ziua mitingului, elevii vor face cursuri conform orarelor şcolare, Cornea a spus că aceştia vor participa la activităţi specifice dedicate Zilei Educaţiei, explicând că poate fi vorba şi de activităţi sportive, ieşiri în aer liber sau vizite la muzee.

Printre revendicările FSLI se mai numără respectarea condiţiilor igienico-sanitare în toate şcolile, având în vedere că 10 la sută dintre şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, transport şcolar şi manuale noi pentru toţi elevii, modificarea programelor şcolare, depolitizarea învăţământului şi reducerea vârstei de pensionare de 65 de ani propusă în legea pensiilor. „În 2010, învăţământul românesc arată astfel: 2.000 de unităţi de învăţământ nu au aviz sanitar de funcţionare din cauza condiţiilor insalubre, sute de şcoli sunt fără apă curentă, grupuri sanitare, mobilier funcţional sau alte dotări, sute de elevi fac naveta pe jos, deşi statul trebuie să le asigure mijlocul de transport către şcoală", a spus Cornea. El a precizat că este pentru prima dată când FSLI organizează acţiuni de protest pentru a cere îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, nu doar majorări salariale.

Citeşte şi:

De Ziua mondială a Educaţiei, mii de profesori români vor protesta la Guvern şi la Palatul Cotroceni, unde îşi are originea „tot răul” din ţară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel