Noi obligații fiscale pentru companiile străine și nerezidenți

cod-fiscal-dcnews
cod-fiscal-dcnews

Ultimele modificări la Codul Fiscal au intrat în vigoare la 1 iunie 2013. Le vom trece în revistă după ce amintim care sunt modificările la obligațiile fiscale pentru companiile străine începând cu 1 iulie 2013. 

Persoanele juridice străine care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente în România au obligaţia să stabilească unul dintre aceste sedii ca sediu permanent desemnat pentru îndeplinirea obligaţiilor care îi revin.

Iată lista ultimelor modificări, pe categorii:

Reguli de aplicare generală

Vor fi considerate venituri obținute din România și veniturile din serviciile prestate în afara României de natura serviciilor de management, de consultanță în orice domeniu, de marketing, de asistență tehnică, de cercetare și proiectare în orice domeniu, de reclamă și publicitate indiferent de forma în care sunt realizate și celor prestate de avocați, ingineri, arhitecți, notari publici, contabili, auditori.

Impozit pe profit

  • Se abrogă prevederile privind deductibilitatea limitată a diurnei acordate salariaților.
  • Se aduc precizări cu privire la amortizarea fiscală a mijloacelor fixe specifice activității de explorare și producție a resurselor de petrol și gaze și alte substanțe minerale în cazul contribuabililor care aplică Standardele Internaționale de Raportare Financiară.
  • Se modifică alineatul potrivit căruia cheltuielile cu amortizarea fiscală pentru mijloacele de transport care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând scaunul șoferului, sunt deductibile în limita a 1.500 lei/lună. Se exclud din sfera acestei limitari urmatoarele categorii de vehicule:
  1. Vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protective și servicii de curierat
  2. Vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții, precum și pentru test drive și pentru demonstrații
  3. Vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie
  4. Vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosință, în cadrul contractelor de leasing operațional sau pentru instruire de către școlile de șoferi.
  • Se introduc prevederi speciale cu privire la recuperarea pierderilor fiscale în cazul persoanelor juridice străine

Aspecte fiscale internaționale

  • Se introduce un nou articol cu privire la profitul impozabil al persoanelor juridice străine care își desfășoară activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente în România. Mai specific, este introdusă obligația acestora ca, începând cu 1 iulie 2013, să desemneze unul dintre aceste sedii pentru îndeplinirea obligațiilor din perspectiva impozitului pe profit.
  • Se stabilește data de 25 iulie 2013 ca termen pentru calculul, plata și declararea impozitului pe profit obținut de fiecare dintre sediile permanente de mai sus pentru perioada 1 ianuarie 2013 – 30 iunie 2013
  • Se detaliază modalitatea de calcul al profitului impozabil la nivelul sediului permanent desemnat
Prevederi speciale privind sediile permanente
  • Se introduce obligația contribuabililor nerezidenți care desfășoară activități pe teritoriul României prin unul sau mai multe sedii permanente înregistrate fiscal până la data de 30 iunie 2013 de a depune, în perioada 1-31 iulie 2013 declarația de înregistrare fiscală. Hotarâre a Guvernului României privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 313/30.05.2013)
  •  Începând cu data de 1 iulie 2013, valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe este de 2.500 RON. Se menționează că valoarea rămasă neamortizată a mijloacelor fixe cu valoare de intrare cuprinsă între 1.800 și 2.500 lei, existente în patrimonial operatorilor economice la data de 1 iulie 2013, se va recupera pe durata normală de funcționare rămasă.

Impozit pe venit și contribuții sociale

  • Indemnizațiile, sau orice alte sume de aceeași natură, primite de salariații angajatorilor nerezidenți pe perioada delegării și detașării în România sunt exceptate de la impozitare, în înțelesul impozitului pe venit, în limita nivelului legal stabilit prin hotărâre a Guvernului, de care ar beneficia personalul instituțiilor publice din România care se deplasează în țara de rezidență a angajatorului nerezident.
  • De asemenea, se exclud din baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii veniturile de natura celor descrise mai sus.
  • Pentru determinarea venitului net anual din activități independente, sunt incluse în categoria cheltuielilor deductibile nelimitat și indemnizațiile plătite salariaților delegați sau detașați în țară și în străinătate, în interes de serviciu, precum și cheltuielile de transport și cazare.
  • Se aduc noi clarificări cu privire la plafoanele aplicabile pentru impunerea veniturilor agricole ca venituri din activități de natură independentă.
  • Noile reglementări sunt în vigoare începând cu data de 1 iunie 2013.

Sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor

  • Se introduce o nouă condiție în definiția microîntreprinderilor, cu privire la starea persoanei juridice române. Mai specific, se menționează că aceasta nu trebuie să se afle în dizolvare cu lichidare.
  •  Se exclud din categoria persoanele juridice române nou înființate obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor acelea care la data înregistrării la registrul comerțului intenționează să desfășoare activitățile exceptate de la sistemul de impunere pe veniturile microîntrepinderilor
  • Se introduce posibilitatea persoanele juridice române nou înființate de a opta pentru aplicarea impozitării conform titlului II (impozit pe profit), dacă la data înregistrării în registrul comerțului au un capital social subscris de cel puțin echivalentul în lei a sumei de 25.000 euro

Impozitul pe veniturile obținute în România de nerezidenți

  • Vor fi considerate venituri impozabile obținute din România și veniturile din serviciile prestate în afara României de natura serviciilor de management, de consultanță în orice domeniu, de marketing, de asistență tehnică, de cercetare și proiectare în orice domeniu, de reclamă și publicitate indiferent de forma în care sunt realizate și celor prestate de avocați, ingineri, arhitecți, notari publici, contabili, auditori.
  • Se modifică prevederile privind cota de impozitare de 50% aplicabilă veniturilor impozabile obținute din România de nerezidenți dacă veniturile respective sunt plătite intr-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații. Mai specific, aceasta cotă se aplică numai în situația în care aceste venituri sunt plătite ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale.
   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel