Alegerile din Brazilia: România recunoaște victoria lui Lula

Klaus Iohannis/ Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis/ Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare pentru noul președinte al Braziliei, Lula da Silva. 

 

”Îl felicit pe președintele ales Lula da Silva pentru victoria sa. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la consolidarea relațiilor foarte bune dintre Romnânia și Brazilia, dar și la chestiuni globale de interes comun.”, scrie Klaus Iohannis.

Ce i-au transmis Biden, Putin și Macron noului președinte al Braziliei, Lula da Silva

Lideri din întreaga lume au salutat victoria lui Luiz Inacio Lula da Silva la alegerile de duminică din Brazilia în faţa preşedintelui de extremă-dreapta, la final de mandat, Jair Bolsonaro, la capătul unei campanii electorale ultrapolarizate, relatează AFP.

'Îl felicit pe Luiz Inacio Lula da Silva pentru alegerea sa la preşedinţia Braziliei în urma unor alegeri libere, corecte şi credibile', a transmis preşedintele SUA, Joe Biden, printr-un comunicat.

El a mai spus că este nerăbdător să lucreze cu omologul său brazilian 'pentru a continua cooperarea dintre ţările noastre'.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis că 'ne vom uni forţele pentru ca, împreună, să depăşim numeroasele provocări comune şi să reluăm legătura de prietenie între ţările noastre'.

Mesajul lui Macron

Alegerile au deschis 'o nouă pagină în istoria Braziliei', a scris Macron pe Twitter la doar câteva minute după anunţarea rezultatelor la scrutinul prezidenţial din Brazilia.

'Brazilienii au decis. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu Lula pentru a întări parteneriatul între ţările noastre şi (...) pentru ca priorităţile noastre comune să avanseze, de exemplu protecţia mediului', a postat pe Twitter şi premierul canadian Justin Trudeau.

'Lula a câştigat, popor binecuvântat al Braziliei. Va fi egalitate şi umanism', a transmis la rândul său, într-un mesaj pe aceeaşi reţea de socializare, şi preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

Alberto Fernandez, preşedintele Argentinei, a spus că victoria lui Lula deschide 'o nouă eră în istoria Americii Latine'. 'Un timp al speranţei şi un viitor care începe astăzi', a scris Fernandez, dând asigurări că este un partener cu care Lula 'poate lucra şi visa departe pentru o viaţă bună a popoarelor noastre'.

'Trăiască popoarele hotărâte să fie libere, suverane şi independente! Astăzi, în Brazilia, democraţia a triumfat. Felicitări, Lula! Te îmbrăţişez strâns!', a transmis şi preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. Lula a mai fost felicitat pentru victorie de preşedinţii Cubei, Miguel Diaz-Canel, Chile, Gabriel Boric, şi Ecuatorului, Guillermo Lasso.

Ce i-a transmis Putin

De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat la rândul său pe Lula. 'Rezultatele alegerilor au confirmat autoritatea politică mare pe care o aveţi. Sper că, prin eforturi comune, vom continua dezvoltarea unei cooperări ruso-braziliene constructive în toate domeniile', i-a transmis Putin lui Lula, conform preşedinţiei ruse.

Lula a fost ales duminică la conducerea ţării, depăşindu-l la o diferenţă mică pe preşedintele de extremă-dreapta în exerciţiu, Jair Bolsonaro, acuzat de detractorii săi că nu a condamnat suficient de puternic ofensiva rusă din Ucraina

Lula da Silva, președintele Braziliei, declară că ţara sa nu mai vrea să fie un paria

Luiz Inacio Lula da Silva a declarat duminică seara, după alegerea sa ca preşedinte, că Brazilia are nevoie de pace şi unitate, adăugând că ţara sa s-a întors pe scena internaţională şi nu mai vrea să fie un paria, transmite luni AFP.

'Brazilia este pregătită să îşi reia rolul de conducere în lupta împotriva crizei climatice (...) Brazilia şi planeta au nevoie de un Amazon viu', a mai declarat liderul de stânga în discursul ţinut după victoria obţinută în alegeri.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, pe care Lula l-a învins duminică cu un scor foarte strâns în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a atras numeroase critici internaţionale pentru defrişările record a celei mai mari păduri tropicale de pe planetă care au avut loc în timpul mandatului său. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel