Lula da Silva, președintele Braziliei, declară că ţara sa nu mai vrea să fie un paria

Lula da Silva, președintele Braziliei, declară că ţara sa nu mai vrea să fie un paria
Lula da Silva, președintele Braziliei, declară că ţara sa nu mai vrea să fie un paria

Luiz Inacio Lula da Silva a declarat duminică seara, după alegerea sa ca preşedinte, că Brazilia are nevoie de pace şi unitate, adăugând că ţara sa s-a întors pe scena internaţională şi nu mai vrea să fie un paria, transmite luni AFP. 

'Brazilia este pregătită să îşi reia rolul de conducere în lupta împotriva crizei climatice (...) Brazilia şi planeta au nevoie de un Amazon viu', a mai declarat liderul de stânga în discursul ţinut după victoria obţinută în alegeri.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, pe care Lula l-a învins duminică cu un scor foarte strâns în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a atras numeroase critici internaţionale pentru defrişările record a celei mai mari păduri tropicale de pe planetă care au avut loc în timpul mandatului său.

'Astăzi spunem lumii că Brazilia a revenit, este prea mare pentru a fi marginalizată în acest rol trist de paria în lume'

'Astăzi spunem lumii că Brazilia a revenit, este prea mare pentru a fi marginalizată în acest rol trist de paria în lume', a adăugat Lula, făcând referire la faptul că cea mai mare ţară din America Latină s-a izolat diplomatic în timpul mandatului exercitat de Bolsonaro.

Lula a pledat, de asemenea, pentru 'o Brazilie egalitară, o Brazilie pentru toţi, a cărei prioritate este acordată celor care au cea mai mare nevoie'. 'Angajamentul nostru cel mai urgent este de a eradica din nou foametea', a subliniat el, în contextul în care 33 de milioane de brazilieni suferă de nesiguranţă alimentară.

'Voi guverna 215 milioane de brazilieni, nu doar pe cei care m-au votat. Nu există două Brazilii, suntem un singur popor, o singură naţiune', a spus el după o campanie electorală dură, care a divizat ţara.

'Această ţară are nevoie de pace şi unitate', a mai afirmat preşedintele ales, deoarece 'nimeni nu vrea să trăiască într-o familie în care există discordie. Nimeni nu este interesat să trăiască într-o ţară divizată'. 

Brazilia/Alegeri: Fostul preşedinte de stânga Lula a ieşit învingător

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, informează AFP, care citează rezultatele oficiale aproape finale comunicate de Curtea Electorală Supremă.

Lula a obţinut 50,83% din voturi, comparativ cu 49,17% cât a obţinut rivalul său, actualul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, după numărarea a 99,1% din voturi, un procent pe care Curtea Electorală Supremă l-a declarat ca fiind suficient pentru a 'defini matematic' rezultatul scrutinului, conform Reuters.

Victoria lui Lula reprezintă o revenire remarcabilă a politicianului de stânga brazilian, în vârstă de 77 de ani. Este cel mai strâns scor dintre doi finalişti în cursa pentru funcţia de preşedinte de la reinstaurarea democraţiei în Brazilia, după dictatura militară (1964-1985).

De asemenea, Jair Bolsonaro este primul preşedinte care candidează pentru un al doilea mandat şi care nu este reales după 1985. Marja este mult mai strânsă decât preconizau sondajele, care deja subestimaseră scorul lui Jair Bolsonaro înaintea primului tur, care a avut loc pe 2 octombrie.

Lula atinsese o popularitate record la sfârşitul primelor sale două mandate (2003-2010), dar a căzut apoi în dizgraţie, trecând prin închisoare ca urmare a unor condamnări pentru corupţie, în cele din urmă anulate pentru viciu de formă. După această victorie la limită, Lula va avea de-a face cu un parlament a cărui compoziţie înclină clar spre dreapta şi va trebui să creeze alianţe pentru a guverna.

Totodată, duminică au fost aleşi 12 guvernatori ai statelor braziliene. Printre aceştia se numără bolsonaristul Tarcisio de Freitas în statul Sao Paulo, cel mai populat şi mai bogat din Brazilia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel