Serviciile secrete din Germania, într-un scandal fără precedent: "Un stat în stat periculos. E coșmarul democrației"

În Germania a reizbucnit cu mare intensitate o dezbatere despre puterea serviciilor secrete, după ce presa de la Berlin a dezvăluit că Serviciul german de informaţii (BND) a oferit asistenţă Agenţiei pentru Securitate Naţională din SUA (NSA) în operaţiuni de spionaj care vizau aliaţi europeni.

Dezvăluirile IT-istului american Edward Snowden despre NSA și activitatea agenției în Europa au făcut ca legislatorii germani să întocmească o comisiei parlamentară care să ancheteze acțiunile americanilor îndreptate împotriva germanilor. Un an mai târziu, comisia și-a sistat lucrările, după ce Der Spiegel a dezvăluit că spionajul german a fost complice al NSA-ului în mai multe operațiuni.

BND a oferit NSA informaţii clasificate de peste 40.000 de ori, în principal adrese IP şi numere de telefon, conform Der Spiegel.

Liderii partidelor de Opoziție au avut reacții virulente față de colaborarea "scandaloasă" dintre NSA și BND, serviciul secret al Germaniei, la fel și presa din Berlin.

Jurnalistul Kai Bierman comentează în Die Zeit că BND are periculoasa poziție de "stat în stat" și trebuie reformat.

"NSA a vrut să spioneze nu doar teroriști, ci a vrut, în același timp, să afle mai multe despre economia Europei și despre politicienii europeni. BND a știut și tolerat acest lucru", scrie jurnalistul german, notând că americanii au fost interesați, între altele, de proiecte din domeniul apărării, precum Eurocopter.

Un agent german spiona în favoarea SUA, confirmă Serviciile de Informaţii de la Berlin

Bierman spune că noile dezvăluiri ridică o dilemă: fie biroul Cancelarului Germaniei a știut și aprobat acțiunile serviciilor secrete germane, încălcând astfel legea și violând drepturi fundamentale, fie Executivul a fost lăsat în întuneric de servicii, ceea ce înseamnă că acestea nu trebuie să existe într-un stat de drept.

Jurnalistul Die Zeit crede că responsabilii nu trebuie demiși, iar mai apoi puși la adăpostul unor pensii generoase, ci trebuie trași la răspundere.

"Pentru că 'Eikonal' nu este doar 'coșmarul guvernului federal', cum l-a numit (ziarul) Suddeutsche Zeitung. 'Eikonal' este coșmarul democrației", conchide Die Zeit.

Cancelarul Angela Merkel s-a declarat anul trecut indignată de informațiile potrivit cărora NSA i-a ascultat telefonul, spunându-le americanilor că astfel de practici sunt inadmisibile între aliați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel