Enel părăsește România. Ce altă firmă urmează

Enel a început procesul de vânzare a activelor de distribuţie şi furnizare din România din România. Decizia a fost luată sub presiunea acționarilor companiei de a-și reduce costul cu îndatorarea. Clienții Enel nu vor fi afectați negativ, întrucât tarifele care sunt în funcţiune acum vor fi valabile şi pentru noul proprietar, a precizat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Grupul energetic italian Enel a anunţat ieri seară exitul din România și Slovacia, boardul său convenind asupra acestui plan care vizează reducarea datoriei companiei, informează economica.net.

Enel vrea să obţină din vânzările posibile în cadrul programului de consolidare financiară să fie incluse şi activele din România şi producţia de energie din Slovacia, se arată într-un comunicat al Enel.

Enel vrea să obţină din vânzarea operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, alături de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro, potrivit oficialilor companiei.

Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia; 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA; 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA; şi totul din Enel România Srl.

Grupul italian operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%), iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă).

Pentru 2013, Enel a raportat un profit operaţional pentru filialele sale din România de 289 de milioane de euro, cu 25% mai mult decât în anul precedent și venituri de 1,12 miliarde de euro.

În ultimele zile, grupul Enel a notificat formal subsidiarele din România şi Slovacia, precum şi acţionarii minoritari de începerea procesului de vânzare şi a numit consultanţi financiari Citigroup şi UniCredit pentru operaţiunile din România, respectiv BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia.

Ce spun oficialii români

"Intenţia noii conduceri a Grupului Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acţiunile Departamentului pentru Energie", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu Nicolescu.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, clienții Enel nu vor fi afectați de această măsură, întrucât tarifele aferente acestor companii sunt valabile până în 2018, existând chiar posibilitatea ca ele să scadă.

"Consumatorii nu vor fi afectaţi negativ de decizia Enel, pentru că tarifele care sunt în funcţiune acum pentru companiile de distribuţie şi furnizare deţinute de Enel vor fi valabile şi pentru noul proprietar. Eventual tarifele ar putea scădea, dacă viitorul proprietar are o capacitate de investiţie mai mare şi alocă mai mulţi bani pentru investiţii", a spus oficialul ANRE.

Doi din cei trei jucători străini de pe piața distribuției și furnizării de energie electrică vor părăsi România, vânzându-și activele locale sub presiunea acționarilor de a-și reduce costul cu îndatorarea.

Ce alt gigant de pe piața energiei ar putea părăsi România 

Potrivit realitatea.ro, un alt jucător străin de pe piața energiei ar putea pleca din România, dar și din alte țări, presat să vândă active pentru a-și reduce îndatorarea.

Potrivit sursei citate, ar fi vorba de germanii de la E.ON.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel