CUTREMUR devastator în București. RAED ARAFAT: Măsuri și scenariu

Cutremurele din ultima vreme i-au speriat pe români și i-au făcut să se întrebe ce se va întâmpla în cazul unui seism devastator. Mulți oameni nu știu ce să facă, se panichează și orice greșeală aparent minoră îi poate ucide.

Invitat la DC News Live, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat, a vorbit despre cutremurul major de care se tem românii. 

Ce trebuie să facem în caz de cutremur

"Am pornit o campanie cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență care se numește "Nu tremur la cutremur". Este o campanie de educare a populației. Îi sfătuitesc pe oameni să intre pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro pentru a vedea ce trebuie să facă în caz de cutremur. În primul rând, nu trebuie să te panichezi. Panica ucide. Dacă nu gândești și automat deschizi ușa și cobori în casa scărilor... deja riscul este foarte mare. Sfatul este să rămâi în apartament și să te protejezi așezându-te sub o masă sau sub o ușă, sub grinda de rezistență. De asemenea, trebuie să ai obiectele bine fixate de perete. De exemplu, deasupra patului în care dormi nu trebuie să  existe un tablou care poate să îți cadă în cap în caz de cutremur. Rafturile trebuie fixate foarte bine de perete. Sunt aspecte pe care le găsiți și pe site", a spus medicul Raed Arafat la DC News Live.

Scenariu în caz de cutremur

Raed Arafat a vorbit și despre capacitatea de reacție a României în cazul unui seism major.

VEZI ȘI: Scenariu apocaliptic în caz de CUTREMUR: Ce s-ar întâmpla în Capitală imediat după un SEISM de 8 grade

"Omul de rând trebuie să înțeleagă un aspect: urgențele de zi cu zi și accidentele colectivele sunt exemple de situații în care un sistem cum este al nostru poate să reacționeze cu o forță foarte mare, cu o forță chiar mai mare reacționăm dacă este – Doamne ferește – un cutremur. Cutremurul poate să producă pagube care să-l caracterizeze drept un dezastru. Ce înseamnă asta? Dezastru înseamnă că resursele mele sunt depășite. Din păcate, toate țările care se confruntă cu astfel de situații pot ajunge în minutul în care să fie depășite de situație... măcar pentru câteva ore până ce ajunge și ajutorul internațional.

În România, în acest moment, noi ne pregătim pentru a reacționa cât mai bine în primele ore după cutremur. Nu se poate vedea o reacție foarte mare în primele minute. Cu siguranță vom avea echipaje de intervenție care vor ieși în primele minute, cu certitudine vor fi mașini de pompieri care vor ieși în primele minute chiar din zonele calamitate, dar este foarte probabil ca în primă fază să nu fie suficiente. Trebuie să fie înțeles un lucru: responsabilitățile se impart. Populația are o responsabilitate în modul în care acționează. Statul are o responsabilitate în modul care se pregătește și reacționează. Trebuie să se lucreze în echipă – mass-media, populația și cu forțele statului să coopereze într-un mod care să aibă un singur scop: să ieșim din situația de dezastru în care putem intra", a declarat Raed Arafat.

VEZI ȘI: Previn mai multe cutremure mici un seism devastator? Răspunsul experților

După cutremur nu este recomandat să folosește telefonul mobil și nici mașina personală

"Nu este interzisă urcarea în mașină și plecarea în trafic după cutremur, dar oamenii trebuie pregătiți. Încercăm să-i convingem pe oameni că nu este bine să pună mâna pe telefonul mobil după cutremur pentru că blochează absolut totul. Din această cauză, România are sisteme de comunicații alternative sistemului de telefonie mobilă. Noi nu putem să ne bazăm pe telefonul mobil în caz de cutremur. Sunt lecții învățate. Cutremurul de acum trei sau patru ani din București a blocat telefonia mobilă aproape timp de două ore pentru că oamenii se sunau între ei.

"În cazul unui cutremur major în Capitală, cea mai mare greșeală este să credem că Bucureștiul este cel care va rezolva problema. Este cert că Bucureștiul va fi prima linie de intervenție, dar România este cea care va interveni în București. Aici vorbim despre planurile de mobilizare", a conchis Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel