Turcia - SUA, tensiuni. Erdogan, atac: Ați încercat să ne înșelați!

Darius Muresan / 20 Martie 2018 / 16:29 Salveaza PDF Comentarii

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins marţi cu virulenţă criticile Washingtonului legate de ofensiva turcă împotriva unei miliţii kurde în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, liderul de la Ankara cerând Statelor Unite să ''respecte'' Turcia, transmite AFP.

''Unde eraţi atunci când v-am împărtăşit preocupările noastre, când v-am propus să-i eliminăm împreună pe terorişti?'', a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

''Dacă suntem partenerul vostru strategic, atunci trebuie să ne respectaţi, trebuie să mergeţi alături de noi'', a adăugat el.

Declaraţiile lui Erdogan survin după ce Departamentul de Stat de la Washington şi-a exprimat luni ''profunda preocupare'' faţă de soarta civililor din Afrin, un bastion al miliţiei kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG) cucerit duminică de forţele turce.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, deja tensionate după puciul eşuat din Turcia din iulie 2016, s-au deteriorat şi mai mult din cauza sprijinului american pentru miliţia kurdă YPG, pe care regimul turc o consideră ''teroristă'' şi împotriva căreia a lansat la 20 ianuarie o operaţiune militară în enclava siriană Afrin. La rândul lor, SUA au înarmat şi antrenat combatanţi kurzi, pe care îi consideră o forţă locală eficace împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

[citeste si]

Erdogan: Ați încercat să ne înșelați

''Pe de o parte, spuneţi că Turcia este partenerul vostru strategic şi, pe de alta, colaboraţi cu teroriştii'', a acuzat preşedintele turc.

''Aţi încercat să ne înşelaţi. Noi am vrut să cumpărăm arme de la voi, dar voi n-aţi vrut. Însă le-aţi dat arme şi muniţii gratuit teroriştilor. Ce fel de parteneriat este acesta?'', a mai spus Erdogan.

Tensiunile americano-turce riscă să se amplifice şi mai mult, după ce Erdogan a declarat luni că intenţionează să extindă operaţiunile împotriva YPG către alte oraşe din nordul Siriei, printre care Manbij - la circa o sută km de est de Afrin -, unde sunt desfăşuraţi sute de militari americani. loading...
VOTEAZA ARTICOLUL
   Pozitive: +2    Negative: 0

TOP STIRI CELE MAI...


loading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.
Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

n-nxt.13