Suspect de terorism, reținut de procurori. De ce fapte e acuzat

Terorism.jpeg
Terorism.jpeg

Un tânăr de 24 de ani din Arad a fost reținut vineri de către procurorii DIICOT, fiind suspectat de terorism. Acesta fabrica bombe artizanale explozive, inspirându-se dintr-un manual de terorism online și a fost prins împreună cu o persoană care îi furniza materialele necesare.

Surse din rândul anchetatorilor, citate de romaniatv.net, au transmis că suspectul intenționa să vândă bombele şi că ar putea fi cercetat pentru terorism, alături de el fiind reţinut şi un furnizor. Tânărul a fost capturat în localitatea Ghioroc din judeţul Arad, în urma unei operaţiuni coordonate de DIICOT Timişoara.

Acesta a fabricat bombele artizanale explozive folosind nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, şi azotat de amoniu.

Sursele citate informează că suspectul a confecţionat bombele în propria locuinţa, după ce s-a informat de pe internet şi de la un inginer chimist.

Bărbatul a fost monitorizat timp de mai multe luni de către anchetatori. Acesta avea doi complici - respectiv un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îl sfătuia.

Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu - folosit mai ales în agricultură, pe care îl fierbea de mai multe ori în laboratorul de acasă, până când se recristaliza. Potrivit aceloraşi surse, aşa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, suspectul de terorism folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanţă asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

Ce făcea cu bombele

Sursele citate afirmă că tânărul a spus mai multor cunoscuţi că poate ataşa dispozitivului cuie, piuliţe sau şuruburi, pentru ca forţa distructivă a acestuia să sporească. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecţionat le-a scos la vânzare. Acesta le-a mai spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda dispozitivele confecţionate de el. Sursele au mai declarat că ar fi solicitat câteva sute de euro în schimbul bombelor.

Procurorii DIICOT Timişoara i-au reţinut pe tânărul de 24 de ani și pe furnizorul de materii prime din Bucureşti, în timp ce inginerul chimist, care se află în Germania, este dat în urmărire.

Tânărul din Arad riscă să fie acuzat de terorism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel